Карадайъ заплаши Никола Минчев с отстраняване

11:08, 28 яну 22 / Политика 25 1972 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За пореден път лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ възрази от парламентарната трибуна, че вътрешният министър Бойко Рашков не му е предоставил документи за оказан натиск и тормоз от страна на ръководеното от него министерство по време на предизборната кампания и в изборния ден на последните два вота в страната - на 11 юли и на 14 ноември. 

Става въпрос за питане на Карадайъ към министъра в рамките на парламентарния контрол, на което е отговорено писмено на 17 януари, но според председателя на ДПС отговорът е едно „писмо“ и не съдържа доказателства, каквито той е поискал - „основания, указания, документи, протоколи, жалби и др.“.

От месеци ДПС твърди, че има сигнали за оказван натиск върху членове и симпатизанти на партията, в т.ч. местни лидери и кметове, за да се намали вотът за движението. В отговора на Бойко Рашков се посочва, че на служителите на Министерството на вътрешните работи не са давани указания за действия срещу партийни членове и избиратели и няма сигнали за оказван натиск.

Днес Мустафа Карадайъ каза, че ако Никола Минчев не спази конституционното си задължение да накара министър Бойко Рашков да му отговори, може да се задейства процедурата по искане на оставката му като председател на парламента. Самият Минчев обяви, че има отговор на министъра и му е предадено, че има възражение към него.

„Лъжете и министъра, и министър-председателя, и народните представите. Ставате съучастник в нарушаването на конституцията и правилника на Народното събрание“, отвърна Мустафа Карадайъ, цитиранн от „Дневник“.

Това е вторият път, в който ДПС предупреждава председателя на парламента, че може да се стигне до отстраняването му. Първият бе, когато прекъсна изказване на председателя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

На изказването реагира Искрен Митев от „Продължаваме промяната“, който призова Никола Минчев да не дава на депутати „да се изразяват по този начин и да ви хулят“. Критики за забавяне на отговори или непълни данни направиха и депутатите от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова и Иван Тотев, като вторият каза, че би подкрепил искане за оставката на Никола Минчев.

За да бъде отстранен председателят на парламента, е нужно искане е поне 48 народни представители и обикновено мнозинство при гласуване.

ДПС се закани да сезира Европейския съд за „милиционерщината“ в България

Припомняме, че навръх Коледа Мустафа Карадйъ използва събитие, посветено на годишнината от т. нар. възродителен процес, за да обяви, че тъкмо тази политическа сила е докарала демокрацията в България и се закани да сезира Европейския съд по правата на човека за „милиционерщината“, проявена от настоящото ръководство на МВР. 

При последната предизборна кампания служебният тогава министър на вътрешните работи Бойко Рашков бе в Кърджали, където разказа за нередности при подготвянето на списъци за гласуване с подвижна урна като посочи, че в тях са включени хора без право на това. Освен това обяви и че хора са заплашвани с това, че ако не подкрепят Движението, ще им бъдат върнати българските имена.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:31, 28 яну 22

Много нахални тия от ДьПьСь. Аз пък искам оставката на Пеевски, Цонев, Хамид и Карадайь. Цял ред обирджии и далавераджии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама