„Захарната афера“: Гриша Ганчев е оправдан и на втора инстанция

16:27, 28 яну 22 25 1670 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Гриша Ганчев е оправдан и от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по т.нар. „захарно дело“, което продължи седем години в Специализирания съд.

Оправдаха Гриша Ганчев

От решението на АСНС става ясно, че оправдан на две инстанции е и синът му Данаил, както и още седмина подсъдими. Единственият осъден, и то условно, е Милко Талев, който е правнук на писателя Димитър Талев. Той е осъден за данъчно престъпление, защото е декларирал фиктивни доставки на продукти и е приспадал данъчен кредит, като укритите данъци са за близо 200 000 лева. Първата инстанция му беше наложила наказание 3 години затвор, пак условно, което АСНС е намалил на две. В останалата част присъдата на спецсъда е потвърдена, съобщава lex.bg.

Ганчев, който е собственик на „Литекс комерс“ и на футболния клуб „ЦСКА-София“, беше даден от прокуратурата на съда през 2015 г. за данъчни престъпления в размер над 700 000 лева, като според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Делото срещу Гриша Ганчев е съшито с бели конци, твърди негов адвокат

Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на „Литекс комерс“, член на надзорния съвет на дружеството), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.

Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Оправдателната присъда на Ганчев за данъчните престъпления на първа инстанция беше подписана с особено мнение от председателя на състава Лилия Георгиева. Апелативните съдии Георги Ушев (председател на съда и на състава), Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров пишат, че не са събрани доказателства нито Ганчев да е ръководил престъпна група, нито да е вършил данъчни престъпления.

Срещу него имаше обвинение и за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Тя обаче не е била директно отправена към него и дори не му било споменато името. Бившият шеф на НАП след това няколко пъти отрече да се е почувствал заплашен и отказа да бъде конституиран като страна по делото. За нея е дал показания свидетел, който говорил с Ганчев по телефона и той му заявил: „Ще го изкормя тоя твоя човек „червенобузест“! Ще му разпоря корема, рано или късно, това трябва да ти е ясно! Но ти казвам, че ще му увия червата около ушите! Ще видиш какво ще стане“.

Тогава свидетелят изобщо не разбрал, че бизнесменът говори за тогавашния шеф на НАП, а едва след медийното оповестяване на случая и арестите на сина на Ганчев и останалите допуснал, че заплахата е към Стефанов. След това въпросният свидетел се срещнал с шефа на НАП и му предал думите на Ганчев. И двете инстанции обаче оправдаха бизнесмена, като в решението на АСНС се казва, че обвинението се крепи само на свидетелски предположения и внушения. Съдът  разясни, че в разговора дори не е споменато името на Стефанов, а Ганчев говори за „червенобузест“, който може да бъде всеки човек с подобни физиологични белези. Според държавното обвинение Ганчев не е целял заплахата да стигне до бившия шеф на НАП, а е била само израз на емоционална реакция пред близък познат, след като синът му е бил задържан. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 14:05, 25 май 22

Гриша Ганчев няма ли да влиза в пандиза заради милионите които натрупа с захарта ? Бойко Рашков не знае ли за това ?

2 Анонимен 14:08, 25 май 22

Цената на захарта и сега е по - ниска от времето на тези
мошенници ! Купувахме я над 2 лева 2.5 ..
Затвор за тези измамници ! Къде е Рашков какво чака ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама