Асен Василев няма да се извини за „некадърни работодатели“

12:03, 30 яну 22 / Политика 25 2143 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев няма да се извини на работодателите за думите си по време на Тристранния съвет в петък. Тогава Василев настоя, че от пазара на труда трябва да бъдат извадени некомпетентните работодатели, които не въвеждат добра организация на труда и не осигуряват добро заплащане.

Асен Василев смята, че ниски заплати дават неспособните работодатели

„За истината не трябва да се извинявам“, заяви Василев и припомни европейската статистика от 2020 г., че производителността на труда у нас е 50% от средно европейската, а заплащането е едва 26%. „Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. Има много причини за това, но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", добави той в ефира на БНР.

Василев заяви, че приема критиката на бизнеса, че държавата е лош работодател и затова настоящото правителство предприема административна реформа. Предвидени са 200 млн. лв. за обезщетения на съкратен персонал. 

Минималната работна заплата става 710 лв. през април

Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април, заяви Асен Василев. Той обясни още, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева, защото, когато се вдигат средните заплати, трябва да се вдига и максималният осигурителен доход и това е нормално:

Министърът на финансите окачестви като „ежегоден панаир“ разправиите между работодателите и синдикатите за размера на минималната работна заплата.

„15-20 години се играе един постоянен танц, в който синдикатите настояват минималната работна заплата да е по-висока, а бизнесът отвръща, че това ще доведе до повишаване на безработицата. Е, видяхме докъде я докарахме“, коментира Василев и добави, че „този панаир“ скоро ще приключи, тъй като в ЕК се обсъжда директива, която ще обвърже минималната със средната заплата за всяка страна.

МРЗ трябва да бъде 50% от средната и ще расте автоматично с нея“, каза вицепремиерът.

Синдикатите искат минимална заплата от над 1000 лв.

Междувременно от КНСБ излязоха с писмо до Асен Василев, с което настояват минималната работна заплата в България да е равна на „Заплатата за издръжка“ - нетният месечен доход, необходим за покриване на разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло и транспорт. Към 2021 г. тя е в размер на 1103 лв. нето.

Според синдикатите размерът на минималната работна заплата трябва да е достатъчен за издръжката на един работещ и семейството му. Те обръщат внимание, че едва 30% от работещите получават заплата, която да е равна или по-висока от размера на „Заплатата за издръжка“ и това налага провеждането на спешна догонваща политика по доходите.

„Евростат“: България е с най-ниската минимална заплата в ЕС

От КНСБ настояваме да видят визия от изпълнителната власт за достигане на равнища на БВП и доходите в размер на 60% от средноевропейските нива (паритет на покупателна способност), както и за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а на „работещите на терен“ с минимум 15%.

КНСБ напомня, че приходите в бюджета идват основно от данъци, плащани от гражданите. През 2021 г. едва 3,1 млрд. лв. са постъпили в хазната от данък върху печалбата и цели 23 млрд. лв. от облагане на трудови възнаграждения, ДДС и акцизи. „Въпреки това, национално представителни работодателски организации продължават да спекулират и твърдят, че българският работник не заслужава дори най-ниската в Европейския съюз минимална работна заплата“, се казва в писмо на синдикатите до министъра на финансите Асен Василев.

Синдикатите посочват още, че нарастването на минималната работна заплата стимулира ръста на заетостта, потреблението и икономическия растеж и добавят, че вътрешното потребление продължава да бъде основния двигател на растежа, а не частните инвестиции.

„Всеизвестно е, че част от бизнеса се опитва да надхитри системата. Една държава е толкова богата, колкото е богат нейният най-беден работещ гражданин. А в България бедните и работещи граждани са много. Минималното възмездяване на работещите в България трябва да осигурява необходимата издръжка за техните семейства“, се казва още в позицията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама