Надал пренаписа историята с рекордна 21-ва титла от Големия шлем

16:26, 30 яну 22 / Спорт 25 2107 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Рафаел Надал е първият тенисист в историята, спечелил 21 титли от Големия шлем. Днес Матадора пренаписа историята, побеждавайки на финала на Откритото първенство на Австралия Даниил Медведев с 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5. Срещата продължи 5 часа и 25 минути, а зрителите в Мелбърн и по цял свят видяха тенис от най-високо ниво.

Триумфът прати Надал начело на класирането по титли от Големия шлем. Новак Джокович, който беше депортиран от Австралия преди началото на надпреварата, и Роджър Федерер, който не участва заради контузия, имат по 20 трофея от най-важните турнири през годината.

Освен това Надал вече има по 2 победи във финалите на всички 4 турнира. Това е втора титла в Австралия за него след 2009 г. Тя е още „по-сладка“ за 35-годишния испанец, тъй като той успя да я спечели след дълъг период на възстановяване от контузия и коронавирус.

Преди месец и половина не знаех дали отново ще може да играя тенис, а сега съм тук с този трофей. Не можете да си представите колко много означава това за мен. Благодаря на феновете за невероятната подкрепа и любовта. Това е един от най-емоционалните мачове в кариерата ми, да имам такава огромна подкрепа в тези три седмици ще остане с мен до края на живота ми, така че големи благодарности“, сподели Надал след спечелването на рекордната титла. 

Мачът в Мелбърн започна с предимство за Медведев. Той беше безкомпромисен в първия сет и без проблеми поведе в резултата. Във втория като че ли Надал се „събуди“. Матадора докара развръзката до тайбрек, но руснакът отново успя да го надиграе.

И точно когато всички си мислеха, че Медведев уверено крачи към втора титла от Шлема (след тази от Откритото първенство на САЩ от 2021 г.), Надал намери сили и с прецизна игра взе следващите два сета.

Заключителната част започна предпазливо и за двамата, но Надал се оказа по-съобразителен и успя да реализира пробив в петия гейм, а след това да го затвърди. Медведев върна пробива за 5:5, за да удължи драмата. Руснакът обаче допусна следващия гейм да отиде на сметката на неговия противник и по този начин Матадора триумфира, предаде bTV.

За първи път от 1965 г. шампионът на Откритото първенство на Австралия успява да спечели титлата след като губи с 0:2. Тогава трофеят отиде при Рой Емерсън.

Във финала не липсваха и любопитни ситуации. Във втория сет играта беше прекъсната от фен, нахлул на корта. Охраната успя да го отстрани бързо.

Заради „малко котенце“: Медведев отнесе солена глоба

Медведев пък не пропусна да влезе в спор със съдията няколко пъти. Той се оплака от постоянния шум от трибуните по време на неговите сервиси. Надал имаше предимство сред феновете на централния корт, но също обърна внимание, че те са прекалено шумни. 

Джокович и Федерер поздравиха Надал

Световният номер 1 Новак Джокович поздрави Рафаел Надал за триумфа му на Australian Open. Това направи и Роджър Федерер по-рано.

Легендарният швейцарец Роджър Федерер също поздрави големия си съперник Рафаел Надал за победата в Откритото първенство на Австралия.

„Какъв мач! Към моя приятел и голям съперник Рафаел Надал - сърдечни поздравления, че се превърна в първия тенисист в историята с 21 титли от Големия шлем. Преди няколко месеца се шегувахме, че и двамата сме на патерици. Невероятно. Никога не подценявайте един велик шампион“, написа Федерер в социалната мрежа „Instagram“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама