Сръбски историк обвини България в геноцид и българизация на Македония

17:05, 31 яну 22 25 1499 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сръбски историк обвини България в геноцид, депортация и изтребление на населението в Сърбия и българизация на Македония.

Тези обвинения бяха отправени в ефира на държавната телевизия РТС от сръбския историк Милован Писари. Според него в България е имало концлагери подобно на нацистките, където са били избивани сръбски жени и деца.

Българските окупационни власти в периода 1915 – 1918 г. са извършили геноцид срещу сръбското население в Източна и Южна Сърбия. Те са се опитали да го унищожат. По време на Първата световна война сръбски цивилни лица са били отведени в 22 български лагера“, каза Пизари в сутрешната програма на РТС, цитиран от БГНЕС. Според него единствената цел на подобна специална политика спрямо определени категории население е „побългаряването на Източна и Южна Сърбия и дори Македония“.

Пизари твърди, че най-големият му проблем е бил да подбере събраните материали, тъй като е имало много документи и свидетелства, които да намерят мястото си в книга“.

Мръсният балкански прозорец

„Когато говорим за престъпления, говорим за депортирането на десетки хиляди цивилни хора - жени и деца, в български лагери. Става дума за кланета на цивилни в напълно унищожени села, за специална политика към определени категории от населението, като единствената цел на тези политики е побългаряването на Източна и Южна Сърбия и дори Македония. Става въпрос за опит по някакъв начин да бъде унищожено сръбското население, което е живяло там“, твърди историкът.

Тези обвинения Писари хвърля срещу България от няколко години. Основната теза на Писари е, че българската армия имала една основна цел - трайното анексиране на тези територии и българизация на местното сръбско население.

Точно преди една година друг сръбски професор от Университета в Белград Драган Симеунович в телевизионно интервю многократно нарече българите „зверове, които избиват всичко пред себе си“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Глупости 19:13, 31 яну 22

А те като избиха хървати и босненци

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама