Бербатов официално влиза в надпреварата за президент на БФС

16:02, 02 фев 22 / Спорт 25 2041 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Димитър Бербатов официално влиза в надпреварата за президент на БФС. Изборът ще се състои на 18 март. „Всички видяхте каква подкрепа имаме от клубовете, които са готови да издигнат моята кандидатура. Към днешна дата мисля, че са около 50. Благодаря на всички“, заяви той на пресконференция.

„Ако има други кандидати, нека също да го заявят открито, да представят своите идеи и планове - нещо, което ние направихме. Ако настоящият президент направи същото, би било добре да излезе в неплатен отпуск, за да не ползва ресурсите и целия апарат на БФС в предизборната кампания“, смята Бербатов.

Той изрази учудване, че клубовете продължават да се натискат за контра декларации. „Продължава да има такъв натиск. От тази сутрин е и най-пресният пример - от Шумен. Имало е дори изнудване. Въпросът е защо се случва всичко това, след като Конгресът ще бъде изборен? Може би това е ход от ръководството на БФС, с който да отменят Конгреса. Това не е морално правилно. Не можем да мълчим за това, което се случва, и да не предпазим клубовете, които сами сигнализират. Ако вземем примера от днес с клуба от Шумен, който разказва какво се случва, това означава, че страхът в отборите изчезва. Трябва да има равен старт, клубовете трябва да бъдат оставени свободно да изразят мнението си“, посочи още той.

Бербатов обяви, че е сигнал до министъра на вътрешните работи относно конкретни действия на определени лица. Очаква пълно съдействие от държавата.

Припомняме, че преди дни настоящият шеф на БФС Борислав Михайлов потвърди, че тогава ще има конгрес, но не пожела да заяви категорично, че той ще е изборен, а само подхвърли, че още от септември м.г. има заявен дневен ред в Търговския регистър. Справка показа, че една от вписаните точки в този ред е избор на нов президент на футболния съюз.

Конгресът на БФС през март няма да бъде изборен?

Кандидатурата на Бербатов е подкрепена от над 25 футболни клуба - ЦСКА, „Пирин (Благоевград) и „Марица“ (Пловдив).

На предишния конгрес - на 12 октомври 2021 г., бившият нападател на „Тотнъм“ и „Манчестър Юн“ бе издигнат и от три елитни клуба - „ЦСКА-София“, „Берое“ и „Пирин“ (Благоевград).

Промяната е наложителна

Клубът продължава да подкрепя Димитър Бербатов, екипа му и концепцията за промяната, като вярваме, че е наложителна да се случи, за да може българският футбол да прогресира напред, съобщава ЦСКА на своя сайт.

Обявяваме се за цялостна промяна в българския футбол и вярваме, че Димитър Бербатов и неговият екип са хората, способни да я осъществят", се казва в официалното съобщение на „Марица“ (Пловдив). Собственикът на клуба Христо Христов се кандидатира за шеф на БФС на конгреса на 12 октомври миналата година, но след това подкрепи Димитър Бербатов. 

В последните дни Бербатов нееднократно изрази опасенията си, че БФС ще се опита в последния момент да премахне от дневния ред точката за избор на президент. Той обаче подчерта, че ще се обърне към съда, ако това се случи и ще се позове на подписка сред 280 клуба - членове на БФС, които държат в дневния ред да бъде включено и гласуване за нов президент, пише „Сега“.

Съдът спря вписването на Борислав Михайлов като президент на БФС

На предния конгрес Борислав Михайлов спечели с 241 гласа срещу 230 за Бербатов, но последният се оплака от редица нарушения. Сред тях бе недопускането до конгрес на десетина клуба, които застанаха именно зад кандидатурата на главния опозиционер, а също така непровеждането на балотаж. По време на конгреса водещият - членът на Изпълкома и висш функционер на ДПС Камен Костадинов, обяви още в началото от трибуната, че на база на бройката присъстващи (483 делегати) са необходими 242 гласа за избор на нов президент. По-късно се оказа, че трима делегати не са гласували и това бе повод да бъде обявено, че 241 гласа са достатъчни за преизбирането на Михайлов още на първи тур.

Още тогава бяха подадени жалби срещу процедурата и решенията на конгреса, като две от тях бяха на „Балкан“ (Варвара) и „Балкан“ (Белоградчик).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама