Каракачанов се оттегля като лидер на ВМРО

11:23, 02 фев 22 / Политика 25 1618 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

25 години след като за първи път бе избран за лидер на ВМРО, Красимир Каракачанов официално обяви, че се оттегля от поста си.

10 дни преди конгреса на партията, който трябва да избере нов председател, лидерът в оставка даде да се разбере, че той няма да участва в надпреварата. Нещо повече, той препоръча вместо партията да влиза в „излишни дебати кой е по-по-най“ и сочене с пръст, да се върви към обединение и избор на трима съпредседатели.

Предложенията на Красимир Каракачанов за негови наследници очаквано са три от най-разпознаваемите лица на партията - Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди. Според него в това ръководство като секретар място трябва да има и Юлиан Ангелов, който ръководи щабовете на всички предизборни кампании през последните 10 години.

Припомняме, че Красимир Каракачанов подаде оставка след слабите резултати на ВМРО на предсрочните избори през ноември. След четиригодишен мандат във властта, партията не успя да влезе в парламента. Тогава заедно с него оставки хвърлиха и заместниците му, част от които днес той сочи за свои наследници.

Според Каракачанов времето, през което ВМРО е извън парламента, е подходящо да се обърне внимание на партийните структури. Лидерът в оставка посочва, че иска да види повече млади лица в ръководството на партията.

Кой не влезе в парламента, но ще се утеши със субсидия

В същото време той предлага да бъде намалена числеността на ръководните органи на партията - Изпълнителния комитет и Организационния съвет. „Членството в тези органи на управление на ВМРО не трябва да бъде на базата на някакво псевдорегионално представителство, а на базата на качества и доказани възможности за работа“, смята той.

Не излизам в политическа пенсия

Въпреки че няма да е начело на ВМРО Каракачанов няма намерение да излиза в политическа пенсия и ще продължава да работя активно за авторитета на партията и каузите ѝ. „Ще заема своето място такова, каквото ми отреди Конгресът и членовете на Организацията“, посочва той.

Каракачанов направи и ретроспекция на последните 4 години, през които ВМРО участва в управлението на страната, като ги нарече „сложни и в същото време ползотворни“ за каузите на партията му. По думите му ВМРО „няма от какво да се срамува“ от присъствието си в изпълнителната и законодателната власт. А що се отнася до отбраната - за 4 години той е екипът му са направили толкова неща, колкото не е било свършено за последните 30.

Кой кого е вербувал?

Часове преди Каракачанов да анонсира оттеглянето си първият шеф на македонските служби обяви, че лидерът на ВМРО е бил вербуван от Скопие през 80-те години на миналия век.

Слободан Богоевски обяснява в интервю за журналиста Васко Ефтов, че Каракачанов „се показа като най-екстремния неприятел на решаването на проблема с антимакедонските си позиции. А учеше там, ядеше, пиеше. Когато се появи такава абсурдна личност, се чудите какво се случва“. 

Преди 15 години Каракачанов бе осветен като агент на Шесто управление на българската Държавна сигурност. Това е била структурата в ДС, която се е занимавала с вътрешните политически врагове на режима.

„Аз в битността си на работещ за българските служби съм вербувал доста македонски граждани. Няма как да съм учил в Скопие“, казва Каракачанов пред „Дневник“.

Вместо да питате, можете да чукнете в интернет, да потърсите в моята биографична справка и ще видите, че аз никога не съм учил в Скопие, не съм бил студент, а не е имало как да живея в това общежитие“, добавя той. Богоевски обаче говори, че Каракачанов е бил на студентски обмен, а не, че е бил студент в Македония.

Лидерът на ВМРО обясни, че журналистът Васко Ефтов „сипе огън и жупел по България от 20 години“, а Богоевски е описан като „някакъв доста възрастен човек, който говори небивалици“. Той е определен като „някакъв чичак и дядо, даже този не съм го чувал“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:45, 02 фев 22

ВМРО трябваше да го изгони по рано защото загуби заради него

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама