Общините с компенсации за тока след проверка на обществените поръчки

15:43, 02 фев 22 / Политика 25 1529 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Дали общините могат да получат компенсации заради поскъпналия ток ще прецени работна група между министерствата на енергетиката и на финансите. Пари могат да бъдат отпускани, след като бъдат проверени обществените поръчки във всяка община, която поиска пари от държавата. Това обяви премиерът Кирил Петков.

Прокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ проверяват осветлението в София

Всяка община има възможност да поиска допълнителни средства. Едновременно с това желание ще трябва да се прегледат и обществените поръчки от Агенцията за държавна финансова инспекция, за да сме сигурни, че тази липса на средства не е функция на някакви лоши практики“, обясни той.

Министърът на енергетиката Александър Николов допълни, че ще бъде проверено дали общините са изпълнили програмите за енергийна ефективност на уличното осветление.

Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

В началото на редовното правителствено заседание Петков поиска дискусия по проблемите на общините и дали наистина техните бюджети се харчат по най-прозрачния начин. „Това, което виждаме, е, че от една страна се казва, че няма средства за важни, критични неща като училища, осветление, детски градини. От друга страна виждаме, че има и непрозрачен начин на харчене на пари по другите пера. Затова искам да дискутираме как да вържем двете неща - общините, които имат нужда от средства и не могат да посрещнат разходите си и потенциални проверки от АДФИ, за да сме сигурни, че харченето на съществуващите им средства и бюджети са направени по най-прозрачния начин“, посочи той, цитиран от БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама