САЩ разполагат още войници в Източна Европа, България не се споменава

17:57, 02 фев 22 / Свят 25 1786 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американският президент Джо Байдън ще изпрати тази седмица още военни в Източна Европа. Това потвърдиха Белият дом и Пентагонът, докато нараства напрежението между Русия и Украйна.

Близо 1 700 военни ще бъдат изпратени от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша, 300 ще бъдат пренасочени от Германия, според запознати източници на „The New York Times“. Други 1 000, които в момента са в Германия, ще бъдат преместени в Румъния според първоначалните данни. Това означава, че България засега не е в списъка на страните, в които ще бъдат изпратени още американски сили. Според Пентагона точното решение ще бъде обявено „скоро“. Неназован представител на администрацията казва пред „The New York Times“, че „повечето“ военни ще бъдат изпратени в Полша и Румъния.

В Полша в момента има 4 000 американски военни. Други 100 са в Литва, 60 - в Латвия и Естония на ротационна база. Източник на CNN също твърди, че се говори за изпращане на военни под американско командване в Полша и Румъния „до няколко дни“.

В случая на Румъния те пристигат на базата на „двустранно споразумение“. Разполагането им е отделно от привеждането в готовност на 8 500 души за евентуално изпращане към Силите за бързо реагиране на НАТО в случай на повишено напрежение.

Решението на Байдън е мотивирано от продължаващото струпване на руски военни - между 100 и 130 хил. според Запада - край Украйна. Вашингтон и Лондон (но не и Париж) настояват, че е много вероятно Русия да одобри нахлуване в Украйна. Според Байдън това е възможно още този месец. Русия отрича да планира подобна стъпка и отправи искания към САЩ и НАТО, които според нея могат да доведат до ускопояване на напрежението.

Говорител на Пентагона определи решението като знак за готовност САЩ да пазят Украйна и Източна Европа от „руска агресия“, пише „Дневник“.

Днес в. „Ел Паис“ пък разпространи копие на официалния американски отговор на исканията, който съдържа намека, че САЩ може да подсилят значително военната си позиция, ако Русия продължи да струпва войски край Украйна и да създава заплаха за страната. Както и ако не желае конструктивен диалог за намаляване на напрежението.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама