Парковете в София ще осъмнат с табели „Частна собственост“?

12:30, 03 фев 22 / София 25 2596 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Столична община пропусна историческия шанс по закон да отчужди и изкупи частните имоти в парковете на града. Тя имаше 15 години за това (не месеца), но не направи нищо. Така те най-вероятно ще се превърнат в квартали. Това съобщи общинският съветник от „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов.

Столична община проспа 15 години

От 2007 г. насам действаше забраната за строителство в зелените площи в София. Мораториумът защитаваше парковете, в чиито територии след реституцията се появиха частни терени.

През тези 15 години частните имоти бяха „резервирани“ за зелената система на града, т.е. блокирани и собствениците им не можеха да правят нищо с тях, но плащаха данъци за тях на общината. В този период Общината имаше възможност да започне процедури по изкупуването им и то с право на „първи купувач“ преди имотите да бъдат продадени на друг. Реално обаче Столична община не е придобила нито един частен имот, за да остане той общински.

В края на 2020 г. забраната за строителство в зелените площи в София падна в Конституционния съд. Сега общината повече няма никакво предимство за придобиването на тези имоти, а собствениците са свободни да се разпореждат с тях, както намерят за добре, след като не са важни за София.

Бездействието на Общината съвпада с периода, в който столицата се управлява от ГЕРБ. Пред Mediapool арх. Игнатов коментира, че според него Бойко Борисов, а след това и Йорданка Фандъкова умишлено са неглижирали проблема и са го скрили от общественото внимание, за да не се вдига шум, докато вече сме изправени пред свършен факт.

Самата Фандъкова в края на 2020 г. официално призна, че администрацията на Столичната община не е отчуждила нито един частен имот в парк или градинка. Като основна причина за това през годините е изтъкван проблемът с недостиг на средства. Но ако досега отчуждаването на имоти е изглеждало като непосилна задача, след като Столична община губи преференциалните си права, това става направо мисия невъзможна.

Дори след решението на Конституционния съд администрацията не се разбърза и отново не бяха заделени приходи за отчуждаване на имоти. Не помогнаха и подписките до кмета, които живеещите в района на парковете, организираха.

Как ви звучи кв. „Южен парк“?

Изтичането на мораториума означава, че собствениците на частни терени ще могат да променят предназначението им. Основната част искат имотите да станат терени за жилищно строителство – процес, който е необратим и въпрос на време, според арх. Игнатов.

Частните имоти в парковете са над 5 хил., според справка на дружествтото „Софияплан“. Става дума за приблизително 34 500 дка, отредени за озеленяване. Най-сериозен е проблемът в „Южния парк“, където 60% от зелените площи в южната част на парка са частна собственост.

Сред собствениците на един от 100-те частни имота там е и телевизионният водещ Къци Вапцаров. Негов се оказва хълмът със сцената и цилиндрите, където той първоначално имал намерение да построи телевизионно студио или цирк.

Оставката на Фандъкова?

Арх. Борислав Игнатов определи случилото се с парковете като „най-големият провал на Фандъкова“ и поиска оставката ѝ. Припомняме, че едно от обещанията в предизборната програма на Фандъкова бе именно създаването на програма за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване…

Освен парковете обаче проблем са и улиците, тъй като много от тях също минават през частни имоти, които също не са откупени от общината. Така реално там не може да се прокара нито канализация, нито да се асфалтират.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама