Издръжката на тричленно семейство надхвърли 2000 лв.

12:50, 03 фев 22 25 1383 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно семейство (двама работещи и едно дете) през декември е достигнал 2066 лв.

Сумата за първи път надминава бариерата от 2000 лв. и е с 81 лв. по-висока от тази през предходното тримесечие завършило през септември 2021 г., съобщиха от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Асен Василев няма да се извини за „некадърни работодатели“

Нарастването на дохода за издръжка през 2021 г. се дължи на ускорения ръст на потребителските цени, посочват от синдикалната организация. Цените на природния газ и на електроенергията за бизнеса са се повишили съответно с четири и пет пъти.

Храните са нараснали за година с 9,8%, показват анализите на ИССИ. Хлябът е нагоре с 11,1%, а млечните продукти с 10,5%, като по-силно изразено е нарастването при групата на сирената и кашкавалите в диапазон от 13,6 до 16,1%.

Нарушените вериги за доставки също са допринесли за това, че издръжката на едно тричленно семейство през декември 2021 г. е нараснала на годишна база с 9,7%.

Брутно за издръжка на един работещ, живеещ сам, са необходими 1479 лв. през декември 2021 г. По данни на КНСБ обаче 65,6% от работещите на трудово правоотношение получават под тази сума. Това са 1,530 млн. души. Над този праг получават 803 хил. души.

Регионална диференциация

Областите Благоевград, Кюстендил и Видин остават водещи области с най-ниска средна работна заплата в диапазон 999 -1029 лв. (трето тримесечие). С повече от 1/3 е изоставането на размер на работната заплата от средната за страната, констатират от синдиката.

Разликата в заплатите между Благоевград и София-град е повече от два пъти.

Предложенията на КНСБ

По данни на КНСБ минималната заплата към декември миналата година е била 44% от заплатата за издръжка. От синдиката настояват за още едно повишение на минималната заплата от 1 юли на 760 лева.

Освен това от КНСБ настояват за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а на „работещите на терен“ с минимум 15%, както и въвеждане на необлагаем минимум за сумата до нивото на минималната работна заплата (710 лв. по план за Бюджет 2022).

Според синдиката от 1 януари 2023 г. минималната работна заплата трябва да стане 50% от очакваното средно възнаграждение или 867 лв.

От КНСБ се аргументират, че такива разпоредби са заложени в Директивата на Европейския съвет и Европейския парламент относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, предаде bTV. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама