Заедно и поотделно: България и Северна Македония почетоха Гоце Делчев

18:20, 04 фев 22 / Политика 25 2403 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се отбелязва както в България, така и в Северна Македония.

У нас чествания има през целия ден на различни места в страната. Първите мъже в държавата - премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев, застанаха рамо до рамо в Благоевград по повод тържественото отбелязване на 150-годишнината.

„Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме така, както би желал и самият Делчев, защото и приживе той събираше, обединяваше и се бореше срещу разделението и нашата обща слабост”, каза държавният глава.

Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата история. Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев”, добави президентът.

Радев критикува Петков: Посещението в РСМ беше прибързано

Това е първият път, в който Петков и Радев застават заедно, след като президентът критикува премиера за „твърде прибързаното посещение“ в Северна Македония. Впоследствие Кирил Петков обаче коментира, че двамата са все така в един отбор и са водени от националния интерес.

„Гоце Делчев не трябва да ни разделя от двете страни на границата“, коменира премиерът. По думите му историята не само трябва да се чете и да се знае, но и да се разбира. Петков посочи, че Гоце Делчев е символ на свободата - човек, койт разбира вредата от шовинизма, и за когото светът е единствено поле на културното съревнование между народите.

„Нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя нас хората, от двете страница на границата, които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади, училища на него? Дали ние сме разбрали историята и днес следваме неговите принципи? Ако осъзнаваме нуждата да променим това, с нашите усилия ние можем да направим, защото, както казва Гоце Делчев: Труд и постоянство – това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всяко начинание“, каза премиерът. 

Съвместно честване в Скопие

Съвместното честването на 150-ата годишнина от раждането на Гоце Делчев в Северна Македония мина под знака на отношенията с България.

В Скопие за съвместно отбелязване на годишнината беше българска делегация, начело с външният ни министър Теодора Генчовска.

Президентът Стево Пендаровски обяви, че съвместното честване на годишнината е шанс за намаляване на напрежението между София и Скопие. „Не виждам проблем да се чества заедно. Нито политиците правят предпоставка за решение на Историческата комисия, нито пък това може да се третира като някакъв вид натиск – хайде по-бързо общо формулировка за Гоце Делчев. Това е знак на добра воля“.

Кирил Петков - Нелсън Мандела на Балканите

Стево Пендаровски нарече българският премиер Кирил Петков – Нелсън Мандела, коментирайки изказването му, че премиерите, а не президентите на двете страни вземат решенията.

„Да ви кажа честно, като го слушам какво говори Петков последните седмици, откакто е премиер, все едно говори Нелсън Мандела, ако го сравните с изказванията на няколко министри от предходното правителство на Борисов. Правителствата преговарят международни договори, те ги подписват, те ги прилагат. Президентите са тук, за да създадат атмосфера, която да доведе до договор“, коментира македонският държавен глава, цитиран от БНР.

Външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески не участваха в церемонията, защото са на посещение в чужбина.

Докъде стигна диалогът със Северна Македония?

Правителството превърна темата за Северна Македония в свой приоритет, премиерът отиде на крака в Скопие, а седмица по-късно македонският му колега върна визитата в София. Заговори се за „нов подход“, за „съкратени срокове“, за нов стил на работа, за фокус върху икономическото развитие. Подписани бяха три меморандума, а Кирил Петков дори се похвали, че за няколко дни е постигнал, повече отколкото предшестваните му за две години.

Дали обаче това е така? Въпреки че македонският премиер Димитър Ковачески заяви готовност да запише българите в Конституцията, конкретен срок за това все още няма. На свой ред обаче президентът Стево Пендаровски коментира, че не трябва да се прибързва с това. Нещо повече, докато София и Скопие работеха за стопяване на ледовете, македонският държавен глава се срещна със забранената у нас сепаратистка организация „ОМО – Илинден“. Не съвсем в духа на добросъседството, нали?

И все пак Кирил Петков остава оптимист за развитието на двустранните отношения и не се съмнява в позицията на съседна Северна Македония. „Премиерът Ковачевски и аз сме отговорни за външната политика на нашите отношения. Познаваме се от две седмици, всяко едно нещо, което е уговорено, е изпълнено“, категоричен е българският премиер.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама