След 100 години: Как „Момчето в синьо“ се завърна в Лондон

18:35, 04 фев 22 / Любопитно 25 1862 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Преди 100 години картината „Момчето в синьо“ на британския художник Томас Гейнсбъро предизвиква истински фурор, след като е закупена за близо 700 000 долара - колосална за времето си сума.

В Националната галерия на Великобритания на площад „Трафалгар“ в Лондон за кратко картината може да се види. Тя се завръща на Острова за първи път от 100 г.

През 1921 г. „Момчето в синьо“ е изложено отново там, преди да отпътува за САЩ, след като се превръща в най-скъпата продадена картина за времето си.

Преди век близо 100 000 души преминават през залата за дни, за да видят картината, която срещу стойността на 700 000 тогавашни долара става собственост на железопътния магнат Хенри Хънтингтън и отпътува за САЩ, където и до днес е постоянният ѝ дом в Библиотеката на мецената в Калифорния.

Това предизвиква фурор, съотносим с фурора, който предизвикват днес продажбите на картини на Банкси за рекордни суми. Такова е и отношението към „Момчето в синьо“ по онова време.

Картината оказва влияние върху много тогавашни художници, филми в Холивуд и колкото и да е странно, репродукции на портрета има в много български домове, защото по време на социализма е разпространена като гоблен, който домакините масово шият, пише bTV. 

В изложбата са включени и други знакови портрети на Гейнсбъро, като този на мадам Сара Сидънс. Националната галерия осмисля представата за това как изглежда една съкровищница. Колекцията от над 2300 картини на Да Винчи, Ван Гог, Веласкес, Рубенс, Каналето, Тициан, двамата Брьогел, Бош, Рембранд и много други е събирана с покупки и дарения, след като през 1824 г. парламентът отпуска специална сума, за да започне създаването на национална колекция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама