Най-близките хора на Джонсън напуснаха „Даунинг стрийт“

11:29, 04 фев 22 / Свят 25 1660 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Четирима от най-близките сътрудници на британския премиер Борис Джонсън го напуснаха в труден ден за управлението му, докато нараства натискът да подаде оставка заради серията празненства на „Даунинг стрийт“по време на локдаун.

Решението за оттегляне на приближените му е още един знак за назряващото недоволство срещу него в собствената му партия. Още няколко депутати подадоха тази седмица писма с искане за вот на недоверие срещу Джонсън. Той се изправя и пред риска лидерството му в партията, а с него и премиерският му пост, да бъдат оспорени.

В Консервативната партия искат промени в екипа му, ако премиерът настоява да остане на власт (а той не смята да подава оставка), и според британски медии това е причината да се раздели поне с трима от приближените си.

За ден напрежението намери израз първо в решението на Дан Розънфийлд (началник на кабинета), Мартин Рейнолдс (главен личен секретар) и Джак Дойл (директор на комуникациите), а след това и в оставката на Мунира Мирза (ръководител за политиките).

Мирза, която работеше с Джонсън от 14 години, свърза решението си с фалшива новина на Джонсън за лидера на опозицията Кийр Стармър, на която реагира гневно и финансовият министър. Първите трима са участвали в организирането на купоните.

Преди дни доклад, изготвен в правителството за купоните в локдаун, посочи „сериозните провали“ в лидерството на Джонсън. В голямата си част той дори не бе публикуван, след като полицията изненадващо обяви, че също ще разследва празненствата, припомня „Дневник“.

Предстои да се види как оставките ще се отразят на шанса му да се задържи на власт, но скандалът тежко засегна рейтинга на торите и те изостават зад Лейбъристката партия в проучвания на общественото мнение.

Пред BBC депутат от торите описва ситуацията като „пълен срив“ в екипа на Джонсън. Британската обществена медия разполага с информация за общо 17 писма за недоверие в премиера - нужните за избор на лидер са 54 и те нарастват бавно. Част от писмата не са свързани с купоните на „Даунинг стрийт“, а с твърдения на Джонсън, че като прокурор Стармър не е предприел действия срещу известния водещ Джими Савил, който според разследване е извършвал сексуални посегателства срещу стотици жени и деца. Джонсън отстъпи от твърдението си, но не се извини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама