„Гараш“ сред най-добрите шоколадови изкушения в света

15:05, 04 фев 22 / Любопитно 25 1844 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Българите се доказваме все повече като добри не само в спорта, политическите скандали и чалгата, но и в кулинарията. След признанието на шарената сол, баницата и шопската салата, русенската торта „Garash“ също се изстреля сред най-добрите шоколадови изкушения в света, според глобалната класация на кулинарния пътеводител „Taste Atlas“. 

Тя заема тринайстото място от общо тридесет и четири десерта. На първо място е торта „Sacher“. След нея са шоколадовото суфле, „Kladdkaka“, „Bolo de brigadeiro“, „Mađarica“, „Devil's Food Cake“, „Amandine“, аржентинската „Chocotorta“, „Caprese“, немският шоколадов кейк, „Mississippi Mud Pie“, „Wuzetka“ и др. 

Световният вкусово наситен атлас издирва традиционни храни, напитки и местни продукти и ги показва на интерактивна карта на света. Тя съдържа близо 10 000 ястия, над 6 000 локални продукта и повече от 17 хиляди места с традиционна кухня. Кулинарната енциклопедия е дело на хърватина Матиа Бабич, който вярва, че хората все повече искат да опитват местна храна, приготвена от уникални локални продукти. Той е журналист и блогър по професия и пътешества по целия свят, за да селектира най-вкусните храни и ресторанти. Ценител е на характерните и традиционни регионални вкусове и рецептите, които са устояли на изпитанието на времето. 

Какво знаем за тортата „Garash“?

Шоколадовото изкушение, което е истинска българска гордост, е създадено в луксозен хотел в центъра на Русе през 80-те години на 19 век. Десертът е успял да се наложи във времето и до днес се счита за един от най-изтънчените не само у нас, но и в света. Той е дело на австроунгареца Коста Гараш, който усъвършенства таланта и уменията си във Виена и най-вероятно е вдъхновен от прочутата торта „Sacher“. Която пък заема първото място в тазгодишната класация. В Русе Гараш управлява тогавашния гранд хотел „Ислях хане“, който се е намирал до резиденцията на княз Александър Батенберг. Предполага се, че именно заради него той подготвя своята торта. Българският княз е посещавал хотела многократно, там са отсядали и полският писател Хенри Сенкевич, английският драматичен актьор и режисьор Хенри Ървинг, князе, дипломати, пътешественици и гости от Европа и Далечния Изток. 

Какъв е чалъмът на прочутата рецепта? 

Рецептата на торта „Garash“ макар да изглежда лесна, всъщност е изключително деликатна. За нея се изисква усет към вкуса и прецизност към детайлите. В оригиналната ѝ рецепта няма брашно, но за сметка на това има много орехи. Това не е изненадващо, особено като се има предвид, че те са често срещани по поречието на Дунава. Блатовете са тънки и са пет на брой. Между тях има обилен пълнеж от черен шоколад. Накрая цялата торта се покрива с лъскава шоколадова глазура или кремообразен ганаш. Украсява се с орехи, кокос, нарязани бадеми или шоколадови орнаменти.

Ако вече се облизвате лакомо е време или да оставите компютъра/телефона и да се опитате да я забъркате. Може пък да надминете Коста Гараш. Кой знае? В краен случай пък винаги може да си я поръчате от кварталната сладкарничка. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама