Йенс Столтенберг ще оглави Централната банка на Норвегия

14:14, 04 фев 22 / Свят 25 1436 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще оглави Централната банка на Норвегия (Norges Bank), съобщи днес правителството на страната. Новината идва на фона на опасения на опозицията, че назначаването на бивш премиер може да отслаби независимостта на институцията, предаде „Ройтерс“, цитирана от БНР.

Той беше един от 22-ма кандидати за поста, след като настоящият управител Ойстейн Олсен обяви през август 2021 г., че ще се оттегли.

Позицията е свободна от 1 март, но Столтенберг заяви, че първо ще доизкара мандата си в НАТО, който продължава до края на септември 2022 г.

„От името на Norges Bank бих искал да поздравя Йенс Столтенберг за назначаването му за управител на централната банка. Познавам, че г-н Столтенберг е ангажиран и компетентен икономист. Сигурен съм, че с богатия си опит той успешно ще изпълни тази роля", посочи Ойстейн Олсен.

Банката ще се ръководи от заместник-управителя Ида Уолден Баче от 1 март, тъй като Столтенберг „не може да встъпи в длъжност до около 1 декември“, добави още той.

Столтенберг, икономист по образование, е бивш лидер на Лейбъристката партия. Той бе премиер на два пъти преди да стане генерален секретар на НАТО. Бил е и финансов министър и на енергетиката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама