България отново участва в конкурса „Европейско дърво на годината“

14:00, 06 фев 22 25 1498 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

И през този февруари, за 12-а поредна година, избираме дървото, чиято история го откроява сред останалите любими на хората дървета от Стария континент толкова, че да му спечели титлата „Европейско дърво на годината“ за 2022-ра. Конкурсът започва на 1 февруари и се провежда чрез онлайн гласуване, отворено за участие от всеки, който радее за дърветата и желае да подкрепи идеята на инициативата.

„Европейско дърво на годината“ е конкурс, който показва значението на дърветата в природното и културно наследство на Европа, както и важността на екосистемните услуги, които те предоставят. Той не търси най-красивите екземпляри, а дърветата с история – онези, които са пуснали корени в сърцата и живота на хората и общността. В тазгодишното издание със свои обични дървета се включват 16 страни – Белгия, България, Великобритания (Шотландия), Естония, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия. Историите и снимки на техните финалисти са достъпни на страницата на конкурса, където се провежда и гласуването – www.treeoftheyear.org.

Сред претендентите за европейския приз са: Дъбът на Тургенев – руският представител, за който се казва, че е засаден от самия Иван Сергеевич; Пазителят на Беловежката девствена гора в Полша – дъб, вдъхновил много художници и силно почитан както от местните, така и от туристите; Кестенът на стоте коня в Италия, чието прозвище идва от преданието, че някога под огромната му корона се приютила в буря кралица Йоана Арагонска с всичките си рицари; Кралският бор – символ на естонското горско стопанство и образование по природознание. Всички те са ценени и обичани от своите местни общности дървета, които очакват да получат тяхната подкрепа. Надяваме се, че приятелите на конкурса ще дадат своя глас и за българския финалист, за да заеме той достойно място сред останалите участници.

Тази година страната ни ще бъде представена от Дядо-Кольовото дърво при село Студена, което се извисява като защитник над селото и с годините се е превърнало в стожер на българщината и вярата на неговите жители. Според преданията то е част от някогашна гъста гора. Заради нея и минаващата река там се заселват първите жители на Студена – българи, криещи се от турските набези. Величественият 350-годишен летен дъб беше номиниран от Община Свиленград за участие в българския конкурс „Дърво с корен 2021“, който спечели със 737 гласа. Така автоматично стана финалист в международното издание на инициативата, в което ще „мери корона“ с още 15 любими европейски дървета.

Изборът на европейско дърво за 2022-ра година ще продължи през целия февруари. Гласуването се извършва чрез посочване на ел.поща и задължително избиране на две от дърветата финалисти. За да бъде гласът зачетен, той трябва да се потвърди чрез връзка, изпратена на ел.поща, от която е подаден.

Класирането в конкурса ще бъде скрито през последната седмица – от 22 до 28 февруари подаваните гласове няма да са видни. Така победителят ще остане в тайна до официалното му обявяване на церемонията по награждаване на 22 март. Тя ще се проведе в Брюксел заедно с конференцията „Засаждаме своето бъдеще“, като тази година ще бъде в смесен формат – присъствено и онлайн.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама