Бившият шеф на „Булгаргаз“ нямал притеснения, законът бил спазен

14:50, 07 фев 22 25 1853 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След 4-часов разпит в Софийската градска прокуратура бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов обяви, че е отговорил на всички въпроси и няма никакви притеснения по разследването. Пред магистратите той се яви в качеството на свидетел по досъдебно производство. 

„Нямам никакви притеснения, защото сме абсолютно изрядни“, изтъкна Павлов и отново подчерта, че старото ръководство на дружеството го е оставило в „отлично финансово състояние, с платени сметки, с предплатен газ към азерската компания и на 60% доставки към „Газпром“.

Според Павлов топлофикационните дружества трябва да бъдат компенсирани заради мораториума, защото „цените бяха замразени и при тях ще се открие много сериозна дупка, която ще се отрази върху „Булгаргаз“, но това няма как да бъде преписано на старото ръководство“.

По думите му, в момента бизнесът е жив, защото „Булгаргаз“ продава на цени значително по-ниски от тези на европейските пазари - „свидетелство за това са рекордните продажби, голяма част от бизнеса изнася и печели“, предаде БТА. 

Николов: Срещу енергийната политика се води подход, граничещ с война

Припомняме, че Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) освободи целия борд на директорите на дружеството в края на миналия месец. Дни по-късно премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков обявиха, че се води разследване в дружеството. Според премиера именно старият борд е виновен за скока на цената на газа с 30%, заради „грешни решения“. 

Павлов отбеляза преди дни, че до 12-и февруари дружеството трябва да получи 450 милиона лева по фактури за доставки към свои клиенти. Според енергийния министър обаче в сметките на „Булгаргаз“ имало 600 хиляди лева, като 170 хиляди трябвало да се платят за обезщетение на напуснали служители.

ГЕРБ обвини управляващите в корупция заради „Булгаргаз“

КЕВР проверява „Булгаргаз“ заради продажбата на природен газ за Румъния

Междувременно стана ясно, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проверява последните сделки на „Булгаргаз“ за продажба на синьо гориво за Румъния. Освен тях ще бъдат проверени и всички останали контракти на борсата „Газов Хъб Балкан“ за периода от 1 до 7 февруари, съобщиха от енергийния регулатор.

Повод за назначената проверка са медийни публикации през последните дни, по които КЕВР се самосезира. „След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката“, посочват още от регулатора.

През почивните дни бяха изесени данни, че „Булгаргаз“ е реализирал на борсата „Газов Хъб Балкан“ 37 000 мегаватчаса природен газ. Действията на дружеството бяха определени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като „кражба за милиони“.

Впоследствие от КЕВР посочиха, че продажбата на количества газ е нормална търговска практика в случай на излишък от количества, предвидени за консумация в определен период от време, припомня bTV. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама