Йорданова отново ще иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

15:45, 08 фев 22 / Политика 25 1628 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на правосъдието може да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор, както и на шефовете на ВАС и ВКС. Това реши единодушно с 10 гласа Конституционният съд. 

Едно от местата в КС не е запълнено, а Янаки Стоилов си е направил отвод, тъй като той внесе питането към съда в качеството си на министър на правосъдието, съобщи bTV. Той сезира КС, след като Висшият съдебен съвет отхвърли като недопустимо искането му за освобождаване на Иван Гешев. Междувременно Стоилов беше назначен за конституционен съдия от президента Румен Радев.

Гешев подари букет на новия министър, тя му поиска оставката

По-късно Надежда Йорданова обяви на брифинг, че отново ще задейства във ВСС процедура по предсрочно прекратяване на мандата Гешев. „Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт“, посочи тя. „Министърът упражнява тези правомощия, когато другите механизми в Конституцията не се задействат – тоест, има поредица от бездействия. Има предходни случаи след излизане на решението на КС, аз ще приложа тази хипотеза“, добави Йорданова, цитирана от БГНЕС.

Гешев и Цацаров отвръщат на удара: „канят на разпит“ премиера и правосъдния министър

Антикорупционната комисия покани вчера за изслушване правосъдния министър във връзка със сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев. Комисията изиска от Йорданова копия от подадените сигнали, но досега правосъдният министър не е предал тази документация. Именно за изясняване на фактите около сигналите КПКОНПИ покани министъра на изслушване, тя обаче отклони поканата.

Заради това днес КПКОНПИ изпрати втора покана за разпит на Йорданова. От там я призовават в срок до 10 февруари да предостави копия на „сигнали, получени в министерството, срещу главния прокурор Иван Гешев“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама