Протестът в Канада вдъхнови блокади в Австралия и Нова Зеландия

09:31, 08 фев 22 / Свят 25 1542 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Конвой от камиони и каравани блокира улиците около парламента на Нова Зеландия в Уелингтън. Протестното шествие бе срещу противоепидемичните мерки и ваксинацията. Протестното движение е вдъхновено от протестите на шофьорите в Канада, парализирали столицата Отава, предаде Франс прес.

Протестът в Канада: В Отава е обявено извънредно положение

Стотици превозни средства, на които имаше закачени призиви: „Върнете ни свободата“ и „Принудата не е съгласие“, паркираха на улиците около парламента. Стотици други пък прекосиха центъра на града, надувайки клаксони. Протестът беше мирен. Нямаше инциденти и задържани, предаде БТА.


Премиерката Джасинда Ардърн заяви, че няма намерение да води диалог с хората, които са участвали в протестната акция и подчерта, че мнозинството от новозеландците са изразили подкрепа за програмата за ваксинация. 96% от новозеландците са се ваксинирали, което позволява на страната да живее с по-малко рестрикции благодарение на допълнителната защита, която дава ваксинацията срещу COVID-19, смята премиерът.

„Поход на свободата“ по улиците на София

Ваксинацията е задължителна в Нова Зеландия за определени отрасли като здравеопазване, полиция, образование и отбрана. Въведен е и санитарен пропуск, който задължава хората да докажат ваксинационния си статут, за да влязат в ресторанти и да участват в спортни прояви или религиозни служби. Документът не е задължителен за транспорта, супермаркетите, училищата или за достъп до здравни услуги.

Демонстрации в Австралия

Група демонстранти против ваксинациите блокираха австралийската столица Канбера преди завръщането на федералния парламент във вторник, съобщи „Блумбърг“. 

Стотици автомобили и камиони, развяващи австралийски знамена, военни знамена и предизборни банери за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп призоваха за прекратяване на изискванията за ваксинация в предприятията и местата на работа.

Демонстрантите блокираха пътищата около летището в неделя, когато политици и техният персонал се връщаха в Канбера от цялата страна преди седмицата на парламентарни заседания. Малък брой полицаи бяха изпратени на летището, за да попречат на демонстрантите да стигнат до сградата.

Неделните демонстрации последваха седмици на инциденти в столицата с участието на протестиращите, включително множество сблъсъци пред сградата на парламента на Австралия и опити за блокиране на Националния пресклуб във вторник, когато премиерът Скот Морисън изнасяше реч.

Нито премиерът Скот Морисън, нито опозиционната Лейбъристка партия, са коментирали протестите в Канбера.

Австралия е една от най-ваксинираните страни в света, като почти 94% от населението над 16 години е получило и двете дози ваксини срещу Covid-19. Въпреки че правителството не направи ваксинирането на гражданите задължително, много хора са били длъжни да си поставят и двете ваксини, преди да могат да се върнат на работа. Сред тях са здравните специалисти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама