Гешев: Войната на кабинета с прокуратурата е контрапродуктивна

15:16, 08 фев 22 / Политика 25 1530 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Войната, която водят МВР и Министерство на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за БТА.

Той обясни, че причината за срещата му с премиера Кирил Петков е желанието на прокуратурата за взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт. Наблюдаваме със загриженост как в резултат на политически и персонален натиск и атаки срещу съдебната власт и отделни магистрати, заобикаляне и нарушаване на законите, липсата на взаимодействие и нарушен диалог между институциите се връщат видове престъпност, за които считаме, че сме постигнали видимо добри резултати до момента. Тук не е необходимо да посочвам телефонните измами, кражбите, грабежите, защото това е видимо за българската общественост. Затова и приветствам желанието за диалог и взаимодействие, изразено от Петков“, изтъкна обвинител номер едно. 

Гешев на крака при Петков: Брани спецпрокуратурата

Попитан за връчената призовка на премиера, главният прокурор заяви, че той не провежда разследвания, нито дава указания на прокурорите според българското законодателство. „Като всеки български гражданин съм изпълнил задължението си да уведомя за извършено престъпление и в частност предоставената ми от Кирил Петков информация. Днес ми беше снето обяснение от прокурор от ВКП, който прави проверка и заявих всички известни обстоятелства във връзка с казаното от премиера. Сигурен съм, че той ще направи същото и ще спази българските закони. Надявам се, че ще сподели пълния списък, който започна да ми чете от телефона си, защото голяма част от имената и прякорите не бяха споменати на вчерашната пресконференция“.

Гешев и Цацаров отвръщат на удара: „канят на разпит“ премиера и правосъдния министър

Припомняме, че вчера главният прокурор покани на разпит премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова. Малко след това те дадоха брифинг в Министерския съвет, по време на който стана ясно, че призовкар е дошъл в сградата. Лена Бориславова е получила призовката си за 9 февруари, но докато ѝ я връчвал, призовкарят получил обаждане да не връчва призовката на премиера и да си тръгва. Бориславова обясни пред медиите, че вероятно причината е да не се връчва пред камерите.

Това провокира главният прокурор да направи забележка на началника на кабинета „Петков“. Не е добър знак служител на прокуратурата, който изпълнява служебните си задължения да бъде държан в продължение на часове от асистентката на г-н Петков без да може да си свърши работата. Трябва да проявяваме дължимото уважение към всеки български гражданин, независимо дали е призовкар, прокурор или министър. Затова призовавам за взаимодействие между институциите и запазване на авторитета им в интерес на българските граждани. Обнадежден съм, че се появява вече разбиране за всичко това от изпълнителната власт и лично от г-н Петков“.

Гешев коментира и позицията на Кирил Петков за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, като отново заяви, че нито той, нито прокуратурата споделят тези убеждения. Това е от компетентността не на МС, а на парламента. Искрено се надявам, че няма да се стигне до закриването на КПКОНПИ и спецправосъдието, защото т.нар. съдебна реформа според някои депутати не цели да се решат проблемите и делата на хора, които вие, журналистите, наричате олигарси и да се освободят замразените техни около 3 млрд. лева. Надяваме се на широк професионален дебат с участие на представители на европейските институции, а не на „промени на тъмно“. В противен случай щетите за българските и държавата, включително и в международен аспект, ще са изключително сериозни. Сигурен съм след срещата си в Брюксел“.

Гешев коментира и решението на Конституционния съд от днес, според което министърът на правосъдието може да инициира процедура за отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор при определени обстоятелства. „Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т. нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама