„Булгаргаз“ търси над 250 млн. лв., за да се разплати с руснаци и азери

16:51, 08 фев 22 25 1846 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По банковите сметки на „Булгаргаз“ към 3 февруари има само 640 хил. лв. и са усвоени почти 52 млн. лв. овърдрафти от различни банки. Това установи новият Съвет на директорите.

Прогнозните плащания за февруари са в размер на 650 млн. лв., а очакваните парични постъпления са приблизително за 400 млн. лева. Тоест, прогнозира се паричен дефицит в размер на 250 млн. лева, който трябва да се осигури в най-кратки срокове, за да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с руския и азерския доставчик, а също така и да се платят задълженията към бюджета за ДДС (приблизително около 100 млн. лева) и акциз.

Прокуратурата не получила от МВР достатъчно доказателства за престъпления в „Булгаргаз“

Вземанията на „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“ към момента са в размер на 167 млн. лева, а от ТЕЦ „Варна“ - около 35.5 млн. лева.

Очевидно „Булгаргаз“ е бил с влошен паричен поток още от месец октомври 2021 г., тъй като в края на 2021 г. са направени две цесии с Българския енергиен холдинг на вземания от „Топлофикация София“ в размер на 206 млн. лв. и въпреки това дружеството приключва 2021 г. с наличност по банкови сметки от само 2 млн. лева“, става ясно от позиция на Съвета на директорите.

Освен това се посочва още, че новият Съвет на директорите на „Булгаргаз“ е бил посрещнат единствено от главния счетоводител на дружеството и от началника на отдел „Човешки ресурси“. Те са очаквали осигуряване на приемственост с бившия управленски състав, но контакт не бил осъществен.

„Причината за това е, че вече освободеният Съвет на директорите на „Булгаргаз“ и по-точно изпълнителният директор на дружеството в последния си работен ден е прекратил трудовите правоотношения на директора на Дирекция „Правна“, директора на Дирекция „Търговия с природен газ“, директора на Дирекция „Финанси“ и други служители срещу парични обезщетения в размер на повече от 170 000 лева“, се посочва в изявлението.

Обезщетението на тримата директори е в размер на 6 заплати, а за останалите двама служители (включително шофьора на изпълнителния директор) е от 5 заплати. Аргументите, че за освободените по този начин служители е невъзможно да работят за бъдеще в енергийния сектор и че това е единственият начин те да бъдат компенсирани са несъстоятелни, като оставяме без коментар моралната страна на въпроса. Отстраненото ръководство не само възпрепятства и саботира нормалната приемственост с новия състав на Съвета на директорите, но и е положило усилия да бъде заличен архивът на Съвета на директорите, който съдържа информация за взетите решения от бившето ръководство за периода от 2015 г. до деня на неговото освобождаване“, се посочва още в позицията на новия Съвет.

Цялото съобщение може да прочетете тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама