Петков в прокуратурата: Би трябвало да може да си направи сама домашното

16:30, 09 фев 22 / Политика 25 1973 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С папки с публично известна информация в ръце премиерът Кирил Петков се яви в прокуратурата, за да даде допълнителна информация за лицата, които пред Иван Гешев е определил като ключови за корупцията и организираната престъпност у нас.

Става дума за по-нови случаи – като „Мата Хари“, но и за дейността на хора като Младен Михалев – Маджо, който е един от 19-те човека в справката, подготвена от премиерския екип.

Петков: Прокуратурата да избира - да действа или да продължи да се обяснява

Ако имат нужда от помощ – ето, тук съм

Една прокуратура би трябвало да може сама да си направи това домашно и да се самосезира по публичните данни. Ако имат нужда от помощ – ето, тук съм. Намирам го за излишен пиар от тяхна гледна точка“, заяви Кирил Петков, според когото няма начин прокуратурата да не е наясно с информацията, която ще ѝ бъде предоставена.

Той добави, че това са имена, „говорени в кулоари, в коридори, в журналистически разследвания“, и се надява на реални действия от държавното обвинение, „след като министър-председателят им ги носи на крака“.

Гешев: Войната на кабинета с прокуратурата е контрапродуктивна

Премиерът беше категоричен: „Не съм тук да казвам кой е виновен и кой не е виновен. Въпросът е дали прокуратурата е направила всичко възможно българското общество да има правосъдие. Между номинални действия и реално разследване - какво е направила прокуратурата? Това не само моят въпрос, но и на всички българи“.

Въпроси са имали и двамата прокурори, които разпитваха Петков близо 2 часа. „Изразих мнението си, че нито българското общество, нито българското правителство е доволно от резултатите на прокуратурата до този момент. Надявам се, че данните, които съм предоставил, ще фокусират прокуратурата да направят своите разследвания и да събират данни по тези случаи, за да сме сигурни, че няма човек в България над закона“, коментира Кирил Петков, цитиран от bTV.

„За“ институционалния контрол

На влизане за разпита Лена Бориславова каза, че няма очаквания, защото в призовката ѝ няма данни по каква тема е извикана във Върховната касационна прокуратура. „Правителството и досега е заявявало, че ние сме „за“ институционалния контрол и когато можем да помогнем като граждани на институциите да работят както трябва, винаги сме насреща“, допълни Бориславова. 

Относно срещата с главния прокурор, проведена в петък, 4 февруари, началникът на кабинета каза: „Тя не протече под формата на разпит от страна на главния прокурор. Въпроси към нас нямаше, имаше изразяване на позиция относно закриването на Специализирания съд и прокуратура, за което знаете, че правителството има решение и законопроект“. „По време на срещата г-н Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията с работата на съдилищата, на следствените служби, на МВР и на некачественото законодателство, по никакъв начин не е свързано с дейността на прокуратурата“.

Лена Бориславова допълни, че не носи списък с имена, определени на срещата с Гешев като ключови за корупцията и организираната престъпност у нас, защото такива вече Петков е предоставил на държавното обвинение. „В списъка има имена на хора, за които има изнесени данни в медийното пространство. Ние не сме добавили никакви доказателства, факти или твърдения“, уточни тя и потвърди, че са предоставени на прокуратурата публикации, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, предаде bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:06, 10 фев 22

Гн Кирил Петков е нашета гордост.Ние сме вече истински Българи.Вярваме че и гн Борисов е доволен със гн Петков.Защото няма кражба Бойко от това беше го най страх че следващите ще краднат повече от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама