Гранични блокади и арести на протеста в Канада

10:02, 09 фев 22 / Свят 25 1775 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Продължаващият вече близо две седмици протест на шофьори на камиони срещу ваксините и мерките за ограничаване на COVID-19 в канадската столица Отава се разширява. Блокадата вече включва два ключови гранични пункта със САЩ, прекъсвайки търговия за стотици милиони долари дневно, предаде „Ройтерс“.

Отава продължава да е в извънредно положение заради присъствието на протестиращите в града, а местната полиция предупреди, че на блокадите има „нестабилни“ и „решителни“ демонстранти, които използват реторика на крайнодесни групи, съобщи BBC, цитиран от „Свободна Европа“.

Протестът в Канада вдъхнови блокади в Австралия и Нова Зеландия

Досега са извършени около 20 ареста и са образувани близо 80 разследвания, свързани с протеста. Полицията обаче засега не предприема действия за насилствено вдигане на блокадите, тъй като в около една четвърт от участващите превозни средства в т.нар. „Конвой на свободата“ има и деца, които биха били изложени на риск при акция на униформените.

Демонстрации с искане за слагане на край на задължителната ваксинация за трансграничните шофьори на камиони започнаха на 28 януари в Отава. Те се разпростряха и на други места като Уиндзор, Онтарио и Кутс, Албърта.

Цели 75% от износа на Канада отива за САЩ. По блокирания от протестиращи мост „Амбасадор“ между Уиндзор и Детройт обикновено минават по 8000 камиона дневно. Това е една четвърт от цялата трансгранична търговия или около 393,6 милиона щатски долара дневно.

Протестът в Канада: В Отава е обявено извънредно положение

Камиони блокираха достъпа до моста в понеделник. По-късно канадската гранична служба съобщи, че платното в посока САЩ е отворено за движение. Това в обратната посока обаче е затворено. Трафикът се пренасочва през друг контролен пункт на 109 км оттам.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама