Лозан Панов се връща във ВАС

13:52, 09 фев 22 25 1519 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На извънредно заседание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи Лозан Панов, чийто мандат като председател на Върховния касационен съд изтича днес, за съдия във Върховния административен съд (ВАС), считано от 11 февруари 2022 г.

Решението бе взето с 8 гласа от 8 гласували, без обсъждания, а извънредното заседание се наложи, след като вчера на редовното един глас не стигна - гласували „за“ бяха 7 членове на колегията, която се състои от 14 души, а Законът за съдебната власт изисква половината плюс един глас за вземане на кадрови решения.

Двама кадровици - представляващият ВСС Боян Магдалинчев и  Драгомир Кояджиков от парламентарната квота, вчера гласуваха против преназначаването на Панов в противоречие със Закона за съдебната власт. Това отбеляза Атанаска Дишева, напомняйки, че текстът на ЗСВ в член 169, ал. 5 е напълно ясен: „След освобождаване от длъжност административните ръководители се връщат на заеманата преди избора им длъжност или на равна по степен“. На 3 февруари т.г. в пълно съответствие със ЗСВ Панов подаде заявление за преназначаване във ВАС, където е бил съдия преди да стане председател на ВКС.

Магдалинчев и Кояджиков не участваха в днешното заседание на Съдийската колегия, въпреки че минути преди началото се виждаха на заседание на пленума на ВСС. Отсъствието им даде повод на Атанаска Дишева да отбележи, че „ако и днес гласуваха в съответствие с изказаните от тях във вторник становища, са щели да влязат в противоречие със закона“, пише „Дневник“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама