БАН заплаши да свали правителството с протест

17:52, 09 фев 22 25 2176 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За да може да функционира нормално, на Българската академия на науките (БАН) са ѝ необходими още минимум 20 млн. лв. Това заявиха учени от академията на пресконференция в БТА. Предложената бюджетна субсидия за за 2022 г. е 119 млн. лв., увеличението спрямо 2021 г. е 2 млн. лв., които са недостатъчни да се компенсира очакваното повишение на минималната работна заплата.

Oт БАН настояват за среща с правителството, не само с ресорния министър акад. Николай Денков, с когото от БАН имат добра комуникация

Недоволството на учените се повтаря всяка година от времето на първия кабинет на Бойко Борисов, когато тогавашният министър на финансите Симеон Дянков оряза сериозно парите за наука с аргумента, че БАН е закостеняла институция, „поприще на пенсионери“ и „синодални старчета“, която има нужда от реформи и навлизане на млади хора. Настоящият министър на финансите Асен Василев е изказвал мнение, че парите за наука ще трябва да са обвързани с конкретни резултати. Тази теза бе застъпена от образователният министър и на заседанието на парламентарната комисия по науката и образованието, която прие на първо четене предвидения за МОН бюджет, пише „Дневник“.

„Трябва да се случат такива срещи преди да направим това, за което настояват нашите млади колеги - да излезем на площада", заяви Угринова. По думите й „когато БАН излезе на площада, обикновено правителството, което управлява, губи своето управление - по-скоро или по-късно след нашия протест“. „Този бюджет затръшва вратите на БАН за младите, умните и талантливите хора, които искат да правят наука“, коментира председателят на Общото събрание на БАН член-кореспондент Евелина Славчева.

Вчера не без спорове и критики парламентарната образователна комисия прие на първо гласуване бюджета за образование и наука за 2022 г. На заседанието председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заяви, че от академията са обидени и шокирани заради предвиденото минимално увеличение от само 2 млн. лв. Той декларира, че БАН е готова да поеме допълнителни ангажименти от държавата, за да помогне с научната си експертиза на обществото.

Днес депутати от ГЕРБ заявиха, че ще предложат между първо и второ четене увеличение на бюджета на БАН. Още вчера бившият образователен министър и зам.-председател на парламентарната ресорна комисия и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев каза, че ще искат увеличението, след като обвърза парите с инфлацията и посочи, че реално има намаление на субсидията за БАН.

На пресконференцията проф. Угринова заяви, че не са верни обвиненията, че БАН не е реформирана и обясни, че отпреди осем години в академията има система за оценяване на приноса на учените в науката. "Разработихме и платформа, в която всеки учен въвежда постиженията си в рамките на една година и на тази база се получават т.нар. възнаграждения за свършената работа", обясни тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама