Забраниха на гребците ни да тренират в река Ропотамо

09:41, 10 фев 22 25 1575 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След 50 години и стотици лагери по река Ропотамо, националният отбор по гребане беше изгонен от там, а спортистите са принудени да търсят нов терен.

Гребците провеждат подготовка на Ропотамо от 1970 г. Там са формирани десетки олимпийски и световни шампиони. Изведнъж обаче те стават неудобни. 

Ние сме тук от 2006-а. Винаги сме провеждали зимната си подготовка тук. За нас Ропотамо е важна. Предимството е, че рeката е плитка, няма никакви течения, няма завои и дава възможност да се развива нужната скорост“, каза треньорът по гребане Евгени Недев пред bTV. Оттук нататък правилата се променят и пречим на екологичното равновесие“, сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова.

Абсурдът е, че по реката може да плават моторни корабчета с туристи, но лодките на шампионите вече са пречка. Федерацията по гребане е в затрудено положение. Националите ще променят подготовката си, ще тренират на язовир Кърджали, а лагерът ще продължи 20 дни. „Асен Личев (служебният министър на околната среда и водите в кабинета „Янев“) е приложил Закона за защитените територии, който регламентира режимите в резерватите. Както за всички останали резервати, не е посочил изключения за спортна и тренировъчна дейност“, обяви зам.-министърът на екологията Тома Белев.

Той обясни, че резерватната част на река Ропотамо е от моста надолу към устието, към 5 км. и попада в резерватен режим още от 1930 г., преди да има закон за защитените територии. По думите на зам.-министъра само Народното събрание може да разреши по изключение националният отбор по гребане тренира в територия, която е защитена.

Според Белев не е редно на туристически корабчета да е разрешено да плуват по цялото поречие на реката. „Трябва да знаем, че туристическите корабчета са регламентирани в Плана за управление, който е подписал предходният министър Нено Димов. Той е решил, че разрешението в закона, а именно „преминаване на хора по маркирани пътеки“, означава разрешаване на корабчета, които да пътуват по реката. Аз лично не споделям това мнение по простата причина, че няма как да допуснем, че хора означава хора във всякакви транспортни средства, утре някой може да реши да влезе с БТР, с лека кола, с джип“, коментира той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Калин 16:18, 10 фев 22

Поредната издънка на зелените в министерството!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама