Още една знакова сграда рухва

11:06, 10 фев 22 / София 25 2831 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Сградата на старото хърватско посолство в София вече се разрушава с тежка техника. Стотици жители на града и квартала изразиха недоволството си. Планирано е на нейно място да се появи 7-етажна сграда с търговски обекти. 

За това алармираха първо от „Спаси София“ преди дни. „Къщата на ул. Велико Търново 32 беше един от най-добре запазените автентични образци на междувоенния модернизъм в България, като до самото ѝ разрушаване беше поддържана в добър вид. Уви, въпреки усилията на жителите на квартала, които отдавна се борят за спасение на старата къща, съдбата ѝ бе решена от поредната проява на алчност и желание всяко кътче на София да бъде застроено за максимална печалба“, отбелязват от гражданската организация в своя Facebook.  

Сградата на бившето посолство се намира в сърцето на София в близост до Докторски паметник в район, който е добре познат с историческите си и архитектурни паметници на културата.

Те настояват Министерство на културата, НИНКН и Столична община да работят заедно, за да гарантират, че ще бъдат възстановени всички свалени статути на защита на сградите, носещи духа на стара София. И посочват, че все още нямат отговор за направените от тях 6 предложения за възстановяване на статут на стари сгради. Тя искат да бъдат преработени подробните устройствени планове, така че „да не допускат масово в централната част на града на мястото на къщи да изникват огромни блокове“. Според тях трябва да бъдат осигурени необходимите средства за ремонт и възстановяване на всички онези стари сгради, които днес са в „плачевно състояние“.

Проф. Димитър Луджев определя събарянето на постройката като вандалски акт, тъй като по думите му собствениците са започнали разрушаването преди да получат разрешение от главния архитект и от Института за недвижимо културно наследство.

Според арх. Петър Петров сградата е можело да се спаси в предишни години, но собствениците са минали по всички законови процедури и реално събарянето ѝ е законно. „Тази сграда е извадена от списъка с паметници на културата през 1993 г. заедно с още 30 сгради, сред които и на съюза на архитектите в България“, каза Петров. „Общинските институции и организации би трябвало да се грижат за културното наследство на съответната територия“, изтъкна още той, цитиран от bTV.

Според зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов със събарянето на все повече исторически сгради в столицата скоро ще стигнем до обявяването на панелни блокове за паметници на културата. „Настояваме за законодателен коридор. Ще внесем нови европейски законодателни инициативи в закона за културното наследство, който засяга паметниците на културата“, подчерта той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Димитър Ананиев 14:34, 10 фев 22

Противник съм на разрушаването на исторически сгради, макар че нямам щастието да живея в този "баровски" квартал. Тук обаче ми е по-интересно кой лъже - бившият агент и доносник Димитър Луджев, който казва, че разрушаването става незаконно, или зам.министърът на културата и арх.Петров, които казват, че собствениците са минали през всички инстанции и имат всички необходими разрешения?

2 Анонимен 14:37, 10 фев 22

Няма бивши и настоящи доносници на ДС. Всичките са настоящи.

3 Валентин Д. Димов 19:32, 10 фев 22

Сградата ми изглежда доволно грозна. Явно затова не е паметник на културата. А иначе Луджев изскача навсякъде, където му замирише на далавера. Не за да се бори с далаверите, а за да е част от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама