Oлимпийският сняг се вижда чак от Космоса

19:25, 10 фев 22 / Спорт 25 1746 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сателитно изображение на изкуствения сняг по пистите в Пекин взриви общественото мнение сред спортистите и природозащитниците. На снимката се виждат само пистите, покрити с изкуствения сняг, в ярък контраст с иначе сухите и скалисти планини в Пекин.

Снимката, заснета от сателита Landsat 8 на 29 януари, показва олимпийската зона Янцин на планината Xiaohaituo, наречена „скалата“, разположена на около 74 километра северозападно от Пекин. Районът се използва за провеждане на спортове като бобслей, сноуборд, и ски слалом, изискващи дълги писти от сняг или лед. През февруари в региона, обаче, естествено падат едва около 3.3 см. сняг, сочи справка със статистиките на НАСА.

В резултат на това Игрите в Пекин, които официално започнаха на 4 февруари, са първите зимни олимпийски игри, които ще изискват на практика 100% изкуствен сняг за всички зимни спортове. Използването на изкуствен сняг предизвика значителни обществени дискусии, тъй като за неговото производство се изисква огромно количество вода и енергия.

В специален доклад изследователите изчисляват, че за Игрите ще бъдат ползвани най-малко 1,2 милиона кубически метра изкуствен сняг, който от своя страна ще изисква около 223 милиона литра вода за направата му. За да направят толкова много сняг, организаторите са инсталирали 300 снежни оръдия, захранвани от 130 генератора с осем водни охладителни кули и три помпени станции.

Откриха олимпийските игри в Пекин

Изкуственият сняг създава и редица други екологични проблеми – за да се увеличи максимално „дълголетието“ на фалшивия сняг, към водата се добавят химикали, за да се предотврати топенето му. Тези химикали причиняват значителни щети на растенията, покрити от снега, а оттичането в реките може да засегне близките райони. Забавеното топене на изкуствения сняг може също да наруши поведението на растенията и животните, а шумовото замърсяване, създадено от снежните оръдия, може да засегне местната дива природа, пишат изследователите.

Съставът на изкуствения сняг също има значение за спортистите: той е почти 30% лед и 70% въздух, докато естественият сняг се състои от 10% лед и 90% въздух - тази разлика прави склоновете с изкуствен сняг едновременно по-бързи и физически по-трудни от склоновете с естествен сняг, по които атлетите обикновено тренират, което може да препъне дори и най-опитните спортисти, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама