Икономика, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

16:42, 10 фев 22 / Политика 25 2109 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутатите приеха държавния бюджет за 2022 г. на първо четене. Вчера те работиха по финансовите рамки на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Тази година бюджетът на държавата ще влезе в сила едва от 1 април заради късното съставяне на правителство след изборите на 14 ноември 2021 г

Във философията на бюджета за тази година, освен договореното в коалиционното споразумение, е и промяна в начина на мислене и планиране в държавата. Ако не се инвестира в хора, в инфраструктура и подобряване на работата на държавната администрация, не може да очакваме. Да разчитаме на по-ниски заплати, за да поддържаме конкурентоспособност, трябва да остане в миналото“, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред народните представители, цитиран от „Сега“.

Василев определи бюджета като инвестиционен и бюджет на растежа заради значително по-високите държавни инвестиции в инфраструктура. Залагат се по-големи разходи и в социалната, образователната, здравната системи, в култура и спорт, които правителството определя като инвестиции в човешки капитал. 

Въпреки значителните инвестиции в този бюджет - 12 млрд. лв., дългът спрямо БВП тази година ще бъде по-нисък от миналогодишният, заяви Василев. Той увери, че планираният нов дълг ще бъде инвестиран в по-голям растеж и в неща, които ще имат икономическа възвращаемост - по-бързо предвижване на граждани, по-добро образование и болници“.

Какво предвижда проектобюджетът? 

Проектобюджетът предвижда растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 4,8% през 2022 г., движен от инвестициите. А дефицитът по консолидираната фискална програма (КФП) (на касова основа) да достигне 4,1% от БВП през 2022 г. (с включени COVID-19 мерки) и 2,5 на сто от БВП (без COVID-19 мерки) с последващи годишни стъпки за фискална консолидация, се посочва в доклада на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В резултат на положителната динамика на заетостта се очаква коефициентът на безработица за тази година да намалее до 5%. Средногодишното повишение на инфлацията хармонизирани индекси на потребителските цени (ХИПЦ) през 2022 г. се прогнозира да бъде 5,6%, а инфлацията в края на годината да се забави до 3,1%. Разчетено е увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 април 2022 г. от 650 на 710 лв.

За овладяване на пандемията и последствията от COVID-19 за 2022 г. са осигурени допълнителни средства за закупуване на допълнителни количества ваксини - 267,2 млн. лв.; 352 млн. лв. - за осигуряване на подкрепа на персонала на първа линия; 131,8 млн. лв. - за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19 за лечебните заведения; и 101,2 млн. лв. - за осигуряване на изследване за COVID-19 с щадящи бързи антигенни тестове за учениците, бързи антигенни тестове и PCR тестове.

За продължаване на т.нар. мярка 60/40 за подкрепа на бизнеса за запазване на заетостта за шест месеца са заложени 410 млн. лева, пише bTV.

Целевата субсидия за капиталови разходи за общините е увеличена с 67,2 млн. лв. или 30% спрямо 2021 г., а общата изравнителна субсидия е увеличена с 49,6 млн. лв. или с 15%.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама