Рокади и проверки: Нинова смени борда на ДКК с верни партийци

16:12, 10 фев 22 / Политика 25 2144 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавната консолидационна компания (ДКК) е с изцяло нов съвет на директорите, след като в началото на месеца досегашното ръководство е било освободено от икономическия министър Корнелия Нинова. Това става ясно от подадените документи в Tърговския регистър, като решението предстои да бъде вписано.

Отстраненото ръководство на ДКК бе назначено след няколко перипетии от първия служебен кабинет, назначен от Румен Радев и тогавашния икономически министър Кирил Петков. Новото ръководство е съставено предимно от близки до партията на Нинова БСП.

Новите директори

От компанията си тръгва изпълнителният директор Ваня Караганева, чието име нашумя в края на миналата година покрай опита да бъде отстранена от ръководството на ДКК заради твърдения за нарушения от членове на борда, които бяха сред последните назначения при управлението на ГЕРБ. На нейно място като представител на дружеството сега е избран Михаил Кумчев.

С решение на Нинова от 4 февруари са назначени нови членове на съвета на директорите до провеждането на конкурс. Като независими членове са определени Ивайло Лилов, който е бивш областен председател на БСП във Враца, и Смиляна Нитова-Кръстева, която е адвокат и бивш народен представител от левицата. Като представители на държавата в борда влизат други двама юристи - Михаил Кумчев и Таня Найденова-Митова.

Кумчев също е с червена връзка - той е син на дългогодишния депутат от БСП от смолянските листи Тодор Кумчев. За него се знае, че е бивш консул в Македония и е ръководил инспекторат към Министерството на икономиката. Справка в АПИС показва, че е съсобственик в смолянската „Скорпиус-70“, която се занимава с хазартни игри.

Митова пък е била общински съветник в София и кандидат-депутат от партията на Нинова, като се приема за част от близкото ѝ обкръжение. Участва в управлението на Фондация „Слънце за децата ни“ и държи 25% в „Натан лекс“, която предлага административно-консултантски и счетоводни услуги. До края на миналата година е била собственик на „Атлантис тур“, когато фирмата е прехвърлена на друго лице. Няма публично достъпна информация за третия назначен представител на държавата - Даниел Милев, пише „Капитал“.

На проведено заседание на новия борд за председател е избрана Таня Митова, а за зам.-председател - Смиляна Нитова-Кръстева. За изпълнителен директор на дружеството е определен Михаил Кумчев. Освен от него ДКК ще се представлява също от Митова и Нитова-Кръстева заедно.

Освободени са всичките досегашни членове на съвета на директорите, като решението има незабавно действие. Те обаче не се освобождават от отговорност.

Двама от членовете - Ваня Караганева и Чавдар Христозов, бяха назначени през октомври миналата година. Само месец по-късно другите трима членове на борда, които бяха назначени в края на мандата на ГЕРБ, се опитаха да свалят Караганева от директорския пост. Вписването на промяната обаче беше блокирано от Агенцията по вписванията заради липса на доказателства, че заседанието е свикано по надлежния ред. Тогавашният икономически министър Даниела Везиева публично защити Караганева и освободи тримата от борда. На тяхно място влязоха Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева, които сега Нинова освобождава.

Директорът на ДКК напуснал по собствено желание

Икономическият министър мотивира смяната на назначените от служебния кабинет и избрани след конкурс директори с това, че директорът на ДКК сам е подал молба за напускане, a смяната на борда е с цел оптимизиране работата на държавните предприятия.

 „Знаете какви проблеми има там с язовири. Прецених, че искам нов състав на борда, с който да оптимизираме работата“, обяви Нинова и обяви, че е разпоредила пълна проверка в ДКК.

Припомняме, че през 2021 г. стана ясно, че от възложените 3 години по-рано като спешни ремонти на над 400 язовира едва 10 са приключили. Извършването им пък е възложено на едва две компании, които си поделят отпуснатите за целта 500 млн. лв.

Междувременно в Бюджет 2022 са заложени нови съществени средства - 57 млн. лв., за обследване на язовири, но това вече ще се прави от ДП „Управление и стопанисване на язовири“, което също е под шапката на ведомството на Нинова.

Разпускането на ДКК – сложна реформа

Корнелия Нинова определи като „сложна реформа“ вижданията на премиера Кирил Петков за разпускане на ДКК, като държавните предприятия да бъдат разпределени на пряко подчинение на ресорните министерства.

„Една подобна административна реформа би допълнително разбутала в момента нещата и ще забави процесите по оздравяване на предприятието, което за мен е абсолютно първостепенна задача. Не е лесно просто с едно решение и с лека ръка да кажем: „Разпускаме ДКК“. Една такава реформа би била сложна и аз не бих бързала с нея“, коментира още Нинова, цитирана от БНР.

 ***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама