Събарят строежа на „Алепу”

15:30, 11 фев 22 25 1973 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Започва събаряне на строежа на „Алепу” и възстановяване на защитената местност. ДНСК дава начало на необходимите действия, с които да възложи изготвянето на проект за екологосъобразна рекултивация на емблематичното място и за премахване на изградената стоманобетонова конструкция. Строежът ще бъде отстранен, като ще остане единствено частта, която изпълнява укрепващи свлачището и терена функции.

Проектите за възстановяване на нарушения естествен терен ще бъдат съгласувани от МОСВ. Одобрените инвестиционни проекти следва да бъдат възложени на собственика на терена за доброволно изпълнение. При отказ от негова страна се преминава към принудително изпълнение от ДНСК, като средствата се събират принудително от собственика, пише Нова телевизия.

ВАС окончателно: Няма да се строи на Алепу

Законовите действия на институциите са свързани с окончателното решение на ВАС за обявяване за нищожно разрешението за строеж на Община Созопол.

Склонът на „Алепу“ ще бъде възстановен по екологосъобразен начин“, каза депутaтът от „Продължаваме промяната“ Мирослава Петрова.

„Премиер, който го е грижа за природата на България, има политическата воля да защити нейния интерес и има институции, които работят, е отдавна чакана новина за обществото в България. В момента сме пред възлагане за възстановяване на грозния белег, който нанесе грозното строителство в местността „Алепу“, каза Петрова, цитирана от БГНЕС.

Според нея това е първата крачка, която гарантира този процес. „Това ще се случва за първи път в България. Ако трябва да бъдем коректни към българското общество, не можем да се ангажираме със срок“, заяви още Петрова. Тя добави, че с тези институции това ще стане максимално бързо.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама