САЩ: Доставката на F-16 се бави заради пандемията

11:38, 12 фев 22 / Свят 25 1811 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Причината за забавената доставка на изтребителите F-16 за България е заради проблеми, причинени от пандемията от COVID-19. Това стана ясно от съобщение на посолството на САЩ в София.

В писмо до медиите институцията твърди, че има забавяне в „програмата по производството на F-16“, което се дължи на „прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията“. От американското посолство посоват още, че това ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма. 

„Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България“, се казва още в съобщението.

Информацията беше потвърдена от премиера Кирил Петков в интервю тази сутрин по Нова телевизия. Той прогнозира, че забавянето ще е поне с две години. Премиерът подчерта, че досега България е инвестирала в армията си с отделни покупки, които не са свързани и затова има големи дефицити и невъзможност да бъде формиран един батальон (бойна единица, която предстои да бъде сформирана заради напрежението около Украйна). „Инвестициите в отбрана трябва да са систематични и да си модернизираме армията по смислен начин“, изтъкна той.

Припомняме, че България очаква доставката на осем изтребителя F-16 Block 70. Сделката беше одобрена от Народното събрание през лятото на 2019 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Тогава те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, оспорващ високата цена на изтребителите и липсата на национален консенсус за покупката. Очакваше се първият изтребител да е готов в края на 2022 г., а до 2024 г. доставката да бъде изпълнена изцяло. 

Новите изтребители закъсняват: Радев и ГЕРБ взаимно се обвиняват за забавянето

Радев и ГЕРБ взаимно се сочат с пръст за забавянето

Първоначалната информация за забавянето на доставката на изтребителите дойде във вторник от министъра на отбраната Стефан Янев, който ден по-късно се срещна и лично с представители на компанията производител.

Янев потвърди: Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители у нас

В четвъртък президентът Румен Радев потвърди предстоящото закъснение и го определи като „изключително тревожно“ за българските въоръжени сили. Той добави, че вследствие на забавянето е възможно България да не може да охранява сама своето въздушно пространство, „което е въздушно пространство на НАТО“. Попитан с колко ще закъснеят новите машини, които трябва да пазят българското небе, Радев посочи, че „Бойко Борисов и неговото правителство“ трябва да кажат „при какви условия са подписали договора“ за изтребителите.

От ГЕРБ също атакуваха Радев и Янев, като обявиха, че президентът и служебните кабинети (и двата ръководени от Янев) са проспали забавянето. Според тях още миналото лято България е била уведомена за закъснението, което се дължи на смяна на част от технологиите вътре в самолети с по-модерни. Друга причина са проблемите с доставките в цял свят заради пандемията, за което има инфомация в интернет още през октомври.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама