И Владислав Горанов в списъка с 19-те

13:55, 12 фев 22 / Политика 25 2199 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В списъка с 19 имена, предаден от сегашния министър-председател Кирил Петков на главния прокурор Иван Гешев, освен бившия премиер Бойко Борисов, е и неговият финансов министър Владислав Горанов. Това съобщи Петков в ефира на Нов телевизия.

Припомняме, че преди дни той предаде списък с имена на хора, за които има обществени съмнения, че са замесени в корупция, на главния прокурор Иван Гешев по негово искане. Досега беше известно, че в списъка на Петков са настоящият депутат от ДПС и санкциониран за корупция по глобалния закон Магнитски в САЩ Делян Пеевски, Христофорос Аманатидис-Таки, Младен Михалев-Маджо, Петьо Петров-Пепи Еврото, Румен Гайтански-Вълка.

Премиерът посочи Гешев като 20-ия в списъка на корумпираните

Петков подчерта, че не твърди, че Горанов е виновен, а че не са разследвани твърденията на свидетел (бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков - бел. ред.) за редовно предавани на бившия финансов министър парични суми. „Не казваме кой е виновен. Просто искаме да знаем, когато има свидетел, готов да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че държавното обвинение си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало“, посочи премиерът.

Гешев и Цацаров отвръщат на удара: „канят на разпит“ премиера и правосъдния министър

А името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов било в списъка, защото прокуратурата досега не е изяснила коя е жената, наречена от Борисов Мата Хари, и как кюлчетата злато и пачките банкноти евро са се появили в нощното му шкафче.

Цветан Василев извън списъка

Запитан дали бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, когото прокуратурата не успява да върне в България от Белград, е в списъка, премиерът напомни, че на него са повдигнати обвинения, но запита риторично защо прокуратурата не опитва да направи опит да го разпита онлайн.

„За мен е изненадващо, че ние като общество ги знаем, кой не е гледал „Осемте джуджета“ и Петьо Еврото, кой не е видял пачките и кюлчетата. Коя е Мата Хари и защо не е разпитана? Имената Таки, Маджо всички ги говорят, но никой не смее да повдигне реално въпроса. Би трябвало да е работа на главния прокурор, а не моя, той е трябвало да работи по тях през цялото време и да има резултат. КТБ е 4% от цялата икономика, а в САЩ при „Мадоф“ (Бърнард Мадоф е смятан за най-големият измамник във финансовата история на САЩ - бел. ред) при 0.04% всички влязоха в затвора. САЩ обявяват Пеевски за един от най- корумпираните, сега седи на първи ред в парламента. Ние решихме да кажем тези неща ясно,“ подчерта министър-председателят, цитиран от „Дневник“. „Ако с тези фигури се справим и сме сигурни, че прокуратурата си е свършила работата, ще е добро начало“, добави той.

Петков в прокуратурата: Би трябвало да може да си направи сама домашното

Защо информаията е от Google? 

На въпрос защо се е ограничил при изготвянето на списъка с обществено достъпна информация от журналистически разследвания и не е дал на главния прокурор данни от ДАНС и МВР, премиерът отговори, че посланието му към прокуратурата е, че не проучва по своя инициатива случаи, които вълнуват обществото. „Ако имахме изчистена държава, е много трудно да намериш информация, а тук сме заливани. Толкова ни е нисък прагът на качество на работа на прокуратурата. Всеки български гражданин има достъп до тази информация, но няма никакви резултати. Щеше да е много хубаво специалните служби да ходят да търсят, защото е трудно да се открие“, посочи той и повтори фразата си от вчера, че списъкът на 19-те, за които има подозрения за корупция, е даден на двайстия.

Петков: Прокуратурата да избира - да действа или да продължи да се обяснява

Как се стигна до призовката? 

Премиерът разказа и как се е стигнало до призовката, с която прокуратурата го извика на разпит: „Главният прокурор фойде при мен да говорим „по важни въпроси“. Само го попитах защо нямаме резултати, а той попита: „По какво?“ Аз казах: „По това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер“. Аз споделих част от тези имена и нищо повече. И от този разговор той тръгна да изисква“. 

Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе Петков.

Гешев на крака при Петков: Брани спецпрокуратурата

Запитан дали знае основанията, на които правосъдният министър Надежда Йорданова възнамерява да поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи главния прокурор, отговори, че се надява тя да го аргументира по най-добрия начин. Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат, а ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно“, обясни премиерът.

И ГЕРБ имали списък

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че и неговата партия имала списък, като начело били министърът на отбраната Стефан Янев и финансовият министър Асен Василев. „Младежката ГЕРБ също е изготвила списък, в който на първо място е вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, а след него е министърът на отбраната Стефан Янев“, посочи Борисов по време на среща с актива на ГЕРБ - Сливен. 

Той определи списъка на Петков за несериозен, защото е събран от Google. Според него с подобни действия Кирил Петков цели да назначи свои хора в прокуратурата. Ако това е съдебна реформа – да сложиш свои хора в МВР и прокуратурата и накрая да носиш по Google“, възмути се Борисов, цитиран от bTV. Така е било и през 1944-45 година, когато в папка слагаш професори, опозиционери, носиш го в прокуратурата - тогава така са избили цвета на нацията, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов списъкът с имена, който премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата.

Бившият премиер изтъкна, че в интернет търсачката излиза всякаква информация, включително и от жълтите медии. „Този списък е несериозна работа и отнема огромен ресурс от медийното време“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:13, 12 фев 22

Г-н Вучков го наричаше изваден от хладилника бай Ставри го опаква

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама