Петков търси кадри от чужбина за новата антикорупционна комисия

12:42, 12 фев 22 / Политика 25 1648 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Премиерът Кирил Петков иска да привлече български експерти от чужбина за новата антикорупционна структура, която ще замести КПКОНПИ. Това обяви самият той в ефира на Нова телевизия. 

Надявам се, след бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Дал съм задача - да търсим в Германия, Франция, САЩ българи с професионален опит. Това е начинът да имаме звено, което не е повлияно и свързано. Все още нямаме имена“, каза премиерът. 

Депутатите приеха оставката на Цацаров

Петков иска Иван Демерджиев в екипа си

На въпроса дали бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев е сред имената, той отговори, че би се радвал също да работи за правителството. „Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в МВР или друго“, заяви Петков.

Covid  и зеления сертификат

Като най-големия успех на правителството до този момент той определи начина, по който управлява Covid вълната до този момент. „Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата“, обясни министър-председателят. 

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. „Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща“, коментира министър-председателят.

Той разкри още, че очаква зеленият сертификат да отпадне до месеци. „Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система“, поясни Петков. 

Ще загуби ли България пари от Плана за възстановяване?

Премиерът е категоричен, че спекулации с Плана за възстановяване не би трябвало да има. „Той беше изпратен в Брюксел, имаше корекции, ние дадохме предложения за такива. Сега се обсъждат и отзивите са добри. От наша страна нищо не се забавя. Направихме и нещо много важно - заместихме парогазовата централа с възможност за слънце и батерии. Няма риск да загубим парите по Плана. Важно е обаче да ги изхарчим по най-добрия начин“, обясни Петков.

Метрото на София, местните избори и новият шеф на БНБ

Кирил Петков добави, че метрото е основен приоритет на управляващите. „Пари за него ще има от държавния бюджет“, добави той.

Премиерът добави, че все още не се гледа в посока местните избори„Целта ни е да потушаваме кризите една по една и да напредваме с обещанията си, обясни той.

А във връзка с новия шеф на БНБ Кирил Петков уточни, че в България има достатъчно хора със знания, които могат да заемат поста. Той добави, че има свой фаворит, но отказа да назове име на този етап.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:21, 12 фев 22

Само така тук всички са навързани

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама