Вълчев: Колкото и органа да направим, няма как да заобиколим прокуратурата

17:44, 12 фев 22 / Политика 25 1738 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Колкото и органа да направим, няма как да заобиколим прокуратурата. Ако това е идеята, няма да се получи. Това заяви проф. Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш вицепремиер и министър на образованието, в ефира на БНР. 

Петков търси кадри от чужбина за новата антикорупционна комисия

Според него по отношение на обмисляната реформа на КПКОНПИ трябва да се направи дебат дали да има такъв орган, „който е с квази репресивни възможности, макар и контролиран от съда“, или искаме да го направим в полза на гражданите - „ще остане лицето Х с необяснимото си имущество, ще го обложим, но в замяна на това няма да има опасност някой от нас да пострада от това нещо“.

По думите му в България има достатъчно структури с разследващи функции - полиция, данъчни, митнически, ДАНС. Никой в момента не дебатира по въпроса дали е хубаво да има специализирано правосъдие, посочи юристът и обясни: „Коя от двете злини ние ще трябва да изберем - то да е свръхцентрализирано, каквото е в момента, и показва недостатъци. Другата е - когато го разхвърляш по окръжните съдилища - опасността е прокурорът, съдията и престъпникът да си говорят. Това беше и една от големите критики тогава към България и се реагира по този начин. Т.е. ние се връщаме горе-долу преди 8-9 години, без отново да направим по същество дебати“. 

Проф. Вълчев коментира като очаквано решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да прави номинации за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища, следователно може - при наличие на законови основания за това - да иска и тяхното отстраняване. „За мен не е имало съмнение, че министърът на правосъдието би могъл да прави това. Доколко ВСС би откликнал на такова искане - това е съвсем друг въпрос. И едното е добре, и другото е добре. Защото идеята за разделение на властите е не да има някакви органи, които да са напълно независими едни от други, а е тъкмо обратното“. 

Той цитира изтъкнатия юрист проф. Стефан Баламезов, според когото властта е една, тя е единна и принципът не води към идеята за разделение, а по скоро за разграничение и взаимен контрол между властите. „Няма нищо лошо в това изпълнителната власт да поставя проблеми, включително свързани с персонални назначения в съдебната власт, както няма и нищо лошо съдебната власт - в лицето ва ВАС - да отменя актове на правителството. Въпросът е да не се бъркат една с друга, когато става дума за конкретни решения“, коментира още проф. Вълчев.

По думите му прокуратурата не е главният прокурор: „Най-важното е да се види мястото на обвинението в наказателния процес. ... Не може МВР и прокуратурата да не си говорят, това е институционално недопустимо“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:25, 13 фев 22

Мислите че другите не го знаят ли. Голяма работа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама