Австралия включи коалата в списъка със застрашени видове

20:00, 13 фев 22 / Любопитно 25 2403 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Австралия включи коалата в списъка със застрашени видове в по-голямата част от западното си крайбрежие. Това се случва след драстичен спад в броя на торбестите животни през последните години.

До 2012 г. видът дори не беше определян като „уязвим“, но популациите във времето са намалели заради пожари, суша, болести и изсичане.

Проучване на щата Нов Южен Уелс установи, че коалите там ще изчезнат до 2050 г., ако не се предприемат спешни действия, пише bTV. Вече се разработва план за възстановяване на популациите на коалата.

Коалата е двуутробно растителноядно животно, живеещо по дърветата само и единствено в Австралия. Тя е единственият запазен представител на семейство Коалови. Въпреки че външно прилича на мече, коалата няма нищо общо с мечките, освен че е бозайник. Тя е двуутробен бозайник, приспособен за живот по високите евкалиптови дървета, които също се срещат само в саваните в Австралия. Сива козина покрива цялото ѝ тяло. На лапите си има здрави нокти. Храни се с евкалиптови листа. Коалата е много любвеобилно животно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама