Цветанов: Страната ни трябва да продължи да увеличава разходите за отбрана

14:00, 13 фев 22 / Политика 25 1413 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За първи път президент, премиер и министър на отбраната заявявят, че струпването на руски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност. За първи път от това правителство публично се обяви, че съюзническите войски на НАТО не са чужди, а са възможност да покрием дефицит в отбранителните способности на страната ни, отбеляза председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, съобщиха от партията.

Цветанов: Новите управляващи ще трябва да проявят политическа зрялост

Нека не забравяме, че в последните години се води една геополитическа битка, особено видима в региона на Черно море, където се сблъскват западното разбиране за глобален ред и международно право и проектирането на сили чрез военната доминация  от страна на Русия.  От 2014 г. Русия показва засилена агресия в Черноморския регион. Събитията в Грузия през 2008 г., анексията на Крим през 2014 г. и поддръжката  за сепаратистите в Източна Украйна от страна на Русия през целия период, в България не се оценяваха като заплаха за националната сигурност“, изтъкна той. 

Цветанов припомни, че през 2016 г. правителството на България отказа да подкрепи румънската инициатива за обединяване на военноморските способности на своите съюзници в региона и изграждането на регионален съюзен оперативен флот за патрулиране в Черно море. Според него за разлика от България, Румъния и Турция имат последователна и ясно обоснована оценка за предизвикателствата и заплахите на регионалната  сигурност в Черно море.

През 2019 г. България продължи да „балансира“ между Русия и НАТО, което постави под въпрос нашата лоялност към Алианса. Същевременно, на фона на тази динамично променяща се среда за сигурност, зависимостта от доставки на руски природен газ остава константна през последните години. Посредством свои високопоставени агенти за влияние Русия умело блокира проектите за доставки към региона и съумява да запази своето икономическо, а в резултат на това и политическо влияние. За две години правителството на България /2019-2020/ реализира „Турски поток“, което засили тенденцията и създаде труднопреодолими пречки пред реалната диверсификация на източници на природен газ за региона и за България. В същото време вече 11 години не може да бъде завършен три пъти по-късия алтернативен източник на газ – Интерконекторът Гърция–България. Какви са причините за това забавяне можете сами да се досетите“, отбеляза председателят на „Републиканци за България“. 

Цветанов: Действията на Путин са насочени към руските избиратели

По думите му Русия продължава да използва целия инструментариум на шпионажа и дезинформационните кампании за дестабилизиране на държавите от Черноморския регион и Западните Балкани и да разколебава обществата и политическите им елити в стремежа  им да станат част от евро-атлантическото семейство. „Военният дисбаланс между НАТО и Русия в Черно море може да бъде намален, след като Алиансът извърши преход към засилено предно присъствие и развитие на инфраструктура и способности, които да имат достатъчна възпираща и отбранителна мощ. Целта не е да се постигне паритет в морската мощ на страните от НАТО и Русия в Черно море, а да се изгради възпиращ потенциал на Алианса, който да не позволи на Русия агресивни действия и нарушаване на международното право. За целта е необходимо обединяването на национални и съюзни способности“, смята той. 

Цветанов отбеляза, че за първи път се свиква КСНС от президента на страната, заради заплахите за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили, след продължаващото агресивно военно присъствие на Русия в Черно море и задълбочаващата се конфронтация на Русия срещу Украйна. Според него на предстоящия КСНС при президента, членовете трябва да потвърдят, че България ще задълбочава трансатлантическото взаимодействие в подкрепа суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Страната ни трябва да продължи да изпълнява решението от Срещата на върха в Уелс и бюджета за отбрана да достигне 2 процента от БВП към 2024 г. Това ще доведе до продължаване на модернизацията и развитието на отбранителните способности на въоръжените сили на България и постигане на оперативна съвместимост със съюзническите сили на НАТО“, подчерта той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама