Брюксел в очакване на „Конвоя на свободата“

08:28, 14 фев 22 / Свят 25 1604 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полицията в Брюксел е на крак заради очакваното навлизане на т.нар. Европейски конвой на свободата в белгийската столица, което се очаква в ранния следобед. Протестът срещу ограничителните мерки заради Covid-19 не е разрешен с мотива, че няма официално искане за провеждането му.

Участниците в конвоя се събраха снощи във френския град Лил, който е на около 120 км от Брюксел и заявиха, че днес ще потеглят към белгийската столица. Те прибавиха към исканията си намаляване на данъците и повишаване на заплатите.

И Брюксел забрани „Конвоите на свободата“

От федералната полиция отказват да съобщят точния брой на силите на реда, които ще охраняват входовете към града и само посочват, че броят им е достатъчен, предаде БНР.

От полунощ е в сила забрана за протест с моторни превозни средства, която ще бъде удължена най-рано до вторник сутринта. Неподчинението на полицията може да донесе затвор от 6 месеца до 10 години при утежняващи вината обстоятелства.

Обстановката вчера в белгийската столица беше спокойна, нямаше видимо присъствие на по-големи групи от силите на реда, забелязани бяха само заграждения около парка „Сенкантенер“, който се намира близо до европейските институции.

„Конвоят на свободата“ наруши полицейската заповед и влезе в Париж

В събота конвоят успя да влезе в Париж въпреки забраната на властите. Стигна се до сблъсъци с полицията и употреба на сълзотворен газ. 97 души бяха арестувани, а глоби бяха наложени на над 500.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама