Двама министри заминават за САЩ да преговарят за енергетика

13:12, 14 фев 22 / Политика 25 1924 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев е на работно посещение във Вашингтон в периода от 14 до 18 февруари. Той е начело на делегация, в която са включени министърът на енергетиката Александър Николов и представители на ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, съобщиха от правителствената пресслужба. Посланикът на САЩ Херо Мустафа също ще се присъедини към българската делгация. 

Делегацията първо ще пътува до Вашингтон за срещи с висши служители от Белия дом, Държавния департамент и министерствата на енергетиката и на търговията на САЩ по въпроси, свързани с енергийната сигурност, възобновяемата енергия и производството на ядрена енергия за мирни цели. След това делегацията ще пътува до Питсбърг, щата Пенсилвания, за да се срещне с представители на Уестингхаус и да обсъди диверсификацията на доставките на ядрено гориво в България. По време на престоя си в Питсбърг, делегацията ще посети Института за енергийни иновации “Уилтън И. Скот” към университета „Карнеги Мелън“, където ще се запознае с най-новите американски инициативи и технологии за производство на зелена енергия.

След това делегацията ще пътува до щата Тексас за срещи с компании за производство на електроенергия, фокусирани върху възобновяемата енергия и втечнения природен газ (LNG). Срещите в Хюстън и Далас ще помогнат на България да проучи възможности за диверсификация на доставките на газ и да научи повече за потенциално партньорство с американски компании по инициативи за зелена енергия.

Освен дискусиите, свързани с енергетиката, висши американски официални лица и няколко американски компании от световна класа ще се срещнат и с министър Василев, за да обсъдят възможностите за партньорство и инвестиции в областта на информационните технологии, развитието на инфраструктурата и други съвместни икономически проекти.

„Съединените щати и България си партнират за разширяване на възможностите за България да получи достъп до модерни технологии и разнообразие от енергийни ресурси.Това посещение подчертава ангажимента на администрацията на президента Байдън към енергийната сигурност и устойчивост на Европа и за ускоряване на глобалния преход към чиста енергия“, каза посланик Мустафа, цитирана от пресслужбата на американското посолство у нас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама