Испански доклад за изпрани 5 млн. евро в „Барселонагейт“: Борисов отрича

18:55, 14 фев 22 / Политика 25 2651 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро. Това се разбира от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС в края на януари. „Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро”, се казва в документа, цитиран от „Сега“.

Справката от 21 страници се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Обилно се цитират и медийни публикации, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна”. „Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов”, пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

Образуваха досъдебно производство по „Барселонагейт“

Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Петков: Видях доклад със снимки на Борисов

Премиерът Кирил Петков коментира в ефира на bTV испанското разследване. Докладът за Барселонагейт“, който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно име на лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Просто очевадно е, че ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме?“, попита Петков.

Борисов: Много пъти съм се снимал в Испания 

Пореден опит да бъдем шантажирани и дискредитирани- така бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира доклада на испанските власти.

За радост, преди малко Кирил Петков коментира въпросния доклад, - не е ясен начинът, по който определени медии го получават. Петков каза, че единственото общо с моето име в доклада, е че ме има на снимка. Аз съм се снимал много пъти в Испания“, каза Борисов и даде пример, че се е срещал с Мариано Рахой и с Педро Санчес там.

Гешев докладва на Брюксел, че разследва премиера най-прецизно

Действително тези дни говорих повече, и то нелицеприятни неща за управлението на правителството. Засекретиха енергийната комисия, а там за секунди са източени милиони. Скриха фирмите, зад които стоят съветници и зам.-министри. Ако беше прозрачно и ясно, нямаше да закрият заседанието. Щеше да е прозрачно, медиите щяха да присъстват, всичко щеше да е чисто”, посочи бившият премиер.

Едно време са казвали: Като няма хляб, дайте им зрелища. И отново претоплят някакъв скандал, в който искат да ме забъркат. Нито съм имал къща в Барселона, нито имот, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там, където съм се родил, там където влачеха ковчези, и сега живея там”, заяви лидерът на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

За внушенията, които се правят, дори не ми дават да си наема адвокат и да се защитавам, защото за снимка какво да се защитавам?”, попита Борисов и призова: „И нека сега, ако има такъв доклад, да го пращат, разсекретяват, и да доказват, или да се извиняват – едно от двете”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама