Един от казусите, за които Петков пита Гешев, стигна до Брюксел

14:20, 15 фев 22 25 1547 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Един от казусите, за които премиерът Кирил Петков пита главния прокурор Иван Гешев, стигна до Брюксел.

Става въпрос за случая Осемте джуджета“, който разкри данни за неправомерно уреждане на юридически конфликти, опити за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи и противозаконно разпореждане на прокуратурата с иззети веществени доказателства на голяма стойност.

Един от основните герои в криминалния скандал Явор Златанов, е подал жалба срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Явор е син на Илия Златанов – бизнесменът, който започна цялата афера с обстойното си интервю пред Антикорупционния фонд.

„Над година и 8 месеца българските власти не дадоха адекватен институционален отговор на изнесените конкретни данни за неправомерно влияние за уреждане на юридически конфликти, опити за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи и противозаконно разпореждане на прокуратурата с иззети веществени доказателства на голяма стойност“, съобщава АКФ.

Съдът в Страсбург е уведомил Златанов, че жалбата му ще бъде разгледана с приоритет

Предисторията

Явор Златанов разказа преди месеци как е бил превърнат в инвалид, след като е хвърлен в ареста от специализираните прокуратура и съд. Той е бил съдружник с баща си Илия Златанов в асансьорните заводи „Изамет“, но двамата се скарват за собствеността на предприятието. Неговата версия бе потвърдена и от проверка на Министерството на правосъдието, припомня Mediapool.

Бащата първи разказа как е потърсил за съдействие бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Пепи Еврото в известния столичен ресторант „Осемте джуджета“. Неговият син допълва историята с оказаната му репресия от страна на разследващите, която води до загуба на единия бъбрек и силно увреждане на другия.

В жалбата си до съда в Страсбург Явор Златанов твърди, че изземването на пари и вещи като веществени доказателства в хода на разследването срещу него е допуснато чрез използване на привидно легитимни процесуални средства, но това е било с користна цел – присвояване на иззетите вещи чрез лица, приближени на водещите разследването прокурори от Специализираната прокуратура (СП).

Златанов твърди още, че бизнесът му е заграбен с брутална процесуална принуда – задържане в ареста при опасно за живота състояние и при липса на адекватно лечение.

Той казва, че е налице фактически отказ на замесените институции – най-вече прокуратурата и МВР – да извършат проверка по данните, изнесени в разследването на АКФ. Този отказ е разгледан през призмата и на публичните коментари на главния прокурор Иван Гешев по случая, които го омаловажават, и се подчертава добре известната на ЕСПЧ безконтролност на българската прокуратура.

Официално: МВР отне лиценза на „Делта гард“

Златнов пише до европейския съд, че в България няма ефикасни средства за защита, защото съдът не може да контролира законността на действията на спецпрокуратурата, с които иззетите като веществени доказателства ценностите му и в нарушение са върнати на други лица.

Жалбата на Златанов, подадена до Европейския съд в Страсбург от адвокатите му Михаил Екимджиев и Катина Бончева, е изградена почти изцяло върху фактологията, установена в разследването на АКФ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама