Изтегля ли Русия част от войниците от границата с Украйна?

15:41, 15 фев 22 25 1901 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия обяви днес, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази. Това е потенциална първа сериозна стъпка към деескалация на продължаващата седмици криза със Запада, съобщиха информационните агенции.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на над 100 000 руски бойци до общата граница.

Кризата достигна пик тази седмица, след като американски официални лица предупредиха, че пълномащабна руска атака, включително срещу столицата Киев, е възможна в рамките на дни.

Президентът свиква КСНС заради Украйна

Днес сутринта говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава.

Кремъл потвърди изтеглянето, но подчерта, че Русия ще продължи да прехвърля военни в различни части на страната. „Винаги сме казвали, че след ученията войниците ще се върнат в постоянните си бази. Тук няма нищо ново. Обичаен процес“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Украйна обяви, че общите дипломатически усилия на Киев и западните съюзници са успели да отблъснат потенциална руска инвазия. „Ние и нашите съюзници успяхме да сдържим всяка бъдеща руска ескалация“, заяви външният министър Дмитро Кулеба. Но той предупреди, че Украйна ще повярва в деескалацията, „когато види реалното изтегляне на войските“. 

Досега Киев няма доказателства за изтегляне на част от руски войски от границата с Украйна и не може да се говори за спад на напрежението“, коментира пред БНР посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко. Той беше категоричен, че страната му няма да се откаже от намерение за членство в НАТО, за да избегне война с Русия.

България и редица държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна

НАТО видя в действията на Русия повод за предпазлив оптимизъм, но дипломатическите усилия трябва да продължат. Йенс Столтенберг посочи, че „раздвижването на силите около украинската граница не представлява деескалация“, ако Русия остави там оборудване, което да улесни бързото укрепване на нейните позиции. Той подчерта, че Западът отдавна е готов да седне и да търси общ език с Москва, но посочи, че НАТО няма да направи компромис с правото на суверенен избор на страните в кои организации за сигурност да членуват.

Последва изявление на руския външен министър Сергей Лавров, според което диалогът със Съединените щати и НАТО по проблемите на сигурността в Европа продължава, като скоро Русия ще изпрати отговора си на постъпилите от Вашингтон и Брюксел предложения. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама