„Войните в Европа рядко започват в сряда“

08:19, 16 фев 22 25 2249 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мога да ви уверя, че тази сряда няма да има нападение. Няма да има ескалация и през следващата седмица, нито по-следващата, нито следващия месец. Това каза посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов.

Той категорично отхвърли предупрежденията на Съединените щати, че е възможно да бъде извършено нападение над Украйна. Правителството на САЩ заяви, че смята за възможно Русия да предприеме нахлуване преди закриването на Зимните олимпийски игри в Китай. „Войните в Европа рядко започват в сряда“, допълни Чижов.

Съединените щати и техните съюзници от НАТО обвиняват Русия, че подготвя ново нападение срещу Украйна след анексирането на Крим през 2014 г. - обвинение, което Москва отрича.

„Когато отправяте обвинения - особено много сериозни обвинения срещу Русия, вие сте длъжни също така да представите доказателства. В противен случай това е клевета“, каза Чижов, цитиран от bTV.

Изтегля ли Русия част от войниците от границата с Украйна?

Байдън: Остава заплахата за руска атака, но е постижимо дипломатическо решение

Американският президент Джо Байдън каза, че заплахата от руско нападение срещу Украйна остава, но че дипломатическо решение на кризата все още е постижимо. Байдън отбеляза това в специално обръщение към нацията, в което говори за ситуацията и действията, които САЩ са готови да предприемат.

Съединените щати са готови поемат подадената от Русия ръка за дипломатическо решение на кризата. Байдън говори за продължаване на дипломатическите усилия със съюзниците и партньорите и спомена, че Америка е предложила конкретни идеи за по-голяма сигурност в Европа, като нови мерки за контрола на оръжията и прозрачност – мерки, които ще важат и за НАТО и за Русия.

Америка обаче, не желае разговорите да се случват на фона на надвиснала опасност от руска инвазия. Байдън посочи, че към момента са нужни доказателства за руските твърдения, че военните се изтеглят.

Радев след КСНС: Нужни са мерки за ускоряване модернизацията на армията

„Все още не сме потвърдили, че руските бойни единици се завръщат в базите си. Всъщност, нашите анализи сочат, че тези части остават в заплашителни позиции. В този момент Русия има повече от 150 000 бойци, обкръжаващи Украйна откъм Беларус и по украинската граница. Възможността за нашествие остава“, смята той.

Американският президент изложи и други условия за постигане на резултати – няма да се правят компромиси с основни принципи, свързани с териториалната цялост на Украйна и правото на всяка страна да решава сама как да се отбранява. Това бе в отговор на исканията на Кремъл за гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО.

Дори и без обсъждане на темата за Украйна в НАТО Байдън смята, че има достатъчно поле за дипломация.

С речта си американският президент отправи предупреждение и даде ясно да се разбере, че при ново нахлуване в Украйна цената ще е висока. Той каза, че мерките са готови и могат да влязат в сила веднага, ако се наложи: „Ще наложим дълготрайни последствия, които ще подкопаят икономическата и стратегическата конкурентоспособност на Русия“.

Американският президент говори на няколко аудитории като подчерта, че САЩ нямат нищо против руснаците, увери съюзниците от НАТО, че могат да разчитат на подкрепа и представи кризата по руско-украинската граница като заплаха за демократичните ценности по целия свят, пише БНР.

Байдън също припомни как американци и руснаци са се борили рамо до рамо по време на Втората световна война. Той заяви, че тогава това войната е била необходимост, а ако сега Путин даде „зелена светлина“ за нападение, войната ще е по избор. „Светът няма да забрави, че Русия е избрала да причини ненужни смърт и разрушение. Едно нахлуване в Украйна ще бъде рана, която Русия сама ще си нанесе“.

От Белия дом Байдън бе безкомпромисен и строг, но подчерта, че не желае думите му да се възприемат като провокация, а като чистата и проста истина.

В речта се забеляза и промяна в тона на администрацията. Байдън заяви, че все още има възможност за нахлуване на руски сили в Украйна, но в обръщението му нямаше скорошните предупреждения, които можеха да се чуят от Белия дом за възможна всеки един момент инвазия на Русия. 

Украйна отбелязва „ден на единството”

Украйна отбелязва т.нар. „ден на единството” по призив на президента си Володимир Зеленски. Той предложи това в отговор на спекулациите, че именно днес Русия може да нападне страната.

Министерството на отбраната на Украйна и две от местните банки бяха ударени от хакерска атака. Въпреки че не споменаха изрично имена, от Киев дадоха да се разбере, че смятат за отговорна Москва.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама