Напрежение в коалицията: Нинова размаха пръст на Петков

15:10, 16 фев 22 / Политика 25 2127 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова размаха пръст на премиера Кирил Петков. Повод за напрежението в управляващата коалиция е въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Ръководството на левицата напомни, че коалиционното споразумение не изключва строителството на АЕЦ „Белене“, стига анализът да покаже целесъобразността на проекта. Така с официална позиция БСП ясно показа, че държи на проекта.

Реакцията на социалистите идва, след като преди два дни Кирил Петков обяви, че АЕЦ „Белене“ няма да се строи. „Колко пъти трябваше да хвърляме едни пари в една локва и накрая имаме една локва”, коментира той в понеделник в интервю за bTV. По думите му правителството няма да строи АЕЦ „Белене“, но ще мисли за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“.

Oще на следващия ден шефът на парламентарната група на социалистите обяви отказа от строителство на АЕЦ „Белене“ за лично мнение на Петков. Георги Свиленски напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че какви и къде ще бъдат новите ядрени мощности ще се реши след анализ на площадките, какъвто все още не е направен. „Проектът е на дневен ред и предстои да бъде прегледан и анализиран. За всички е ясно, че ядрената енергетика е най-екологичната и най-евтината“, обясни депутатът отново в ефира на bTV.

Самата Корнелия Нинова подчерта, че БСП са лоялни коалиционни партьори и държат на коалиционното споразумение. „Това, което според нас би трябвало да се случи, е по-скоро да се свика експертен състав, всяка партия да даде експерти и те да направят най-доброто предложение за България, което ние след това политически да обсъдим и да вземем като решение“, коментира тя. По думите ѝ напрежението около темата е преувеличено, а диалогът е нормален.

Реакциите

От ГЕРБ определиха случващото се като поредното разминаване в коалицията. Те попитаха какво крепи правителството - желанието да направи добро за България или жаждата за власт.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ обаче не видяха повод за притеснение. Шефът на комисията по енергетика Радослав Рибарски обяви, че партията му ще се придържа към коалиционното споразумение и обясни, че предстои да бъде възложена експертна оценка за АЕЦ „Белене“. За анализ на възможностите се обяви и Христо Иванов, който също не видя отклонение от коалиционното споразумение.

Според ДПС АЕЦ „Белене“ няма да бъде построен, тъй като партиите в коалицията са на различни мнения и няма как да постигнат съгласие. Рамадан Аталай от Движението напомни, че партията му е против ядрената енергия.

Предисторията

АЕЦ „Белене“ бе една от горещите теми още при преговорите за формиране на правителството. Още по време на предизборната кампания „Продължаваме промяната“ се обяви категорично против проекта, сходна е позицията и на „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Коалиционното споразумение обаче оставя вратичка за АЕЦ „Белене“.

В документа е записано, че приоритет на правителството е изграждането на нови ядрени мощности, като „уточняването на типа на реакторите и площадките ще се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама