Гешев е бесен - управляващите му взимат 20 млн. лв и ги дават на БАН

12:40, 17 фев 22 / Политика 25 4376 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Тържество на мафията“. Така главният прокурор Иван Гешев нарече намерението на управляващите да намалят с 20 млн. лв. от бюджета на прокуратурата, за да ги дадат на БАН. „Съжалявам, че ще го кажа - дано не е някакво дребнаво политическо заяждане, цената, за което отново ще платят българските граждани“, коментира Гешев, цитиран от „Лекс“.

Предложението предизвика остри коментари и специално становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Кадровиците пък видяха в действията на народните представители опити за противопоставяне на държавното обвинение както със съда, така и с БАН, нарушение на Конституцията и санкциониране на прокуратурата, което в крайна сметка ще доведе до блокиране на работата на съдебната система.

БАН заплаши да свали правителството с протест

Преместването на средствата се мотивира с идеята за увеличаването на заплатите на БАН, които изостават от тези на учените в университетите. „Осигуряването на допълнителни средства от държавния бюджет за 2022 г. за БАН ще даде възможност възнагражденията на учените от БАН да не изостават от тази категория персонал в държавните висши училища. През последните 5 години се наблюдава промяна в структурата на академичния състав в БАН, като за този период на мястото на пенсионирани учени са назначени 130 млади учени“, се казва в обосновката на управляващите.

Въпросните 20 милиона лева са около 6% от годишната финансова рамка на прокуратурата. Бюджетът на съдебната власт се изготвя от Висшия съдебен съвет, но се приема от парламента заедно с държавния бюджет. Новото парламентарно мнозинство има всички възможности да притисне рязко главния прокурор през намаление на финансовия ресурс.

Това е лоша новина за върховенството на правото в България и потвърждава опасенията на ръководството на прокуратурата за сериозен регрес в областта на правата на човека, върховенството на закона и разделението на властите“, заяви вчера Иван Гешев.

Днес стана ясно, че главният покурор е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански. В него Гешев изразява  отрицателно становище относно предложенията за намаляване на бюджета на прокуратурата. 

Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН”, коментира още Гешев, цитиран от Нова телевизия.

 „Не е наказателна акция, нормална процедура е“

Темата коментираха правосъдният министър Надежда Йорданова и депутати в парламента. Според нея това не е наказателна акция, а нормална процедура. Въпреки това, тя подчерта, че безденйствието на прокуратурата струва скъпо“.  „Това, което се случва в момента е нормална процедура в разглеждането на един законопроект между първо и второ четене. Правят се предложения в различни аспекти за изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 година. Това предложение не е коментирано, не е съгласувано, не е обсъждано с Министерство на правосъдието. Не е наказателна акция. Става дума за обсъждане и за предложения на народните представители за по-ефективно разходване на бюджетните средства“, обясни правосъдният министър Надежда Йорданова пред журналисти в Народното събрание.

Когато се говори за независимостта на Съдебната власт се има предвид независимостта на съда. И гаранциите за независимост съществуват, за да гарантират независимостта на съдиите и на съда, а в България прокуратурата през цялото време се опитва така да се каже да се примушка зад тях и да получи същите нива на гаранции и на безотговорност. Само че поради различната си функция да отговаря за активното прилагане на държавната наказателна политика е логично прокуратурата да носи други нива на отчетност по други механизми и други нива на отговорност“, допълни съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, цитиран от БНТ.  

Хамид Хамид от ДПС обаче е на противоположно мнение. Според него е необяснимо намаляването на Бюджета на съдебната система. „Това е лична фиксация спрямо главния прокурор. Това е фиксация на управляващите, това е опит за подчиняване на Съдебната система. Доминиране над Съдебната система. Както чух днес, главният прокурор е казал, че това е победа на мафията. Да, за съжаление изпълнителната власт е услуга на мафията в България. Изпълнителната власт не е в услуга на българските граждани“, изтъкна той.

Очаква се въпросът с бюджета на прокуратурата да бъде обсъден днес на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който се председателства от правосъдния министър Надежда Йорданова. Още при първата си изява като правосъден министър Надежда Йорданова обяви, че ще настоява „твърдо“ за радикална реформа в съдебния бюджет, която да отразява усещането на обществото за липса на справедливост и несъществуващите присъди за корупция по върховете на властта. Така тя даде знак, че може да се очаква сериозно орязване на бюджета на прокуратурата, припомня Mediapool.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама