Какво ще правим без прогноза за времето?

10:45, 17 фев 22 25 1754 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Може би изглежда по-вероятно доц. Мангъров да се боцне с ваксина срещу коронавируса, отколкото да спре прогнозата за времето, но метеоролозите се оказаха по-сериозни хора, отколкото предполагахме. И въпреки че вероятността да не ни казват в края на всяка новинарска емисия дали да си вадим чадърите граничи с невъзможното, то все пак не пречи да се подготвим за един свят без прогноза за времето...

„НИМХ на протест“: Спира прогнозата за времето

Красивите момичета в телевизията ще останат без работа

От спирането на прогнозата за времето май ще страдат най-много българските мъже, които плакнат очи по красивите синоптички, разхождащи се пред стена с гръмотевици и градуси. И дори и да вали, и дори и да пече - много е добре. Може и да не познават времето, но ни го казват с усмивка. И успяват да ни убедят в достоверността на прогнозата. Добрата новина е, че повечето от синоптичките биха успели да се изхранват като инфлуенсърки заради атрактивната си визия. Така че да не ги мислим...

„Върти ме коляното, ще вали“

Щом си отидат дългокраките синоптички, в ефир ще влязат бабите със ставите. От време оно болните колена са предусещали предстоящото застудяване и обилните валежи. Според една от теориите това се дължи на промените в атмосферното налягане. И всъщност има множество изследвания, които твърдят, че не е мистика това и може да се обясни със законите на физиката.

Нещо като усещанията, които имат космонавтите и летците по време на полет. Вероятно дори и на обикновените хора, летели на дълги разстояния, им е направило впечатление, че краката им отичат много по-бързо, отколкото ако същите часове седят на бюрото в офиса си на обичайна за тях надморска височина. Така че да са живи и здрави ставите.

„Ако сутрин тревата е суха, привечер очаквай дъжд”

Ако обаче сте от щастливците, които нямат проблеми с колената, то не се притеснявайте - има и други ненаучни методи, с които може да предвидите дали да си сложите пуловер или тениска. И най-лесният е да обърнем поглед към природата.

Ако в небето виждате купести облаци, които приемат най-странни форми, можете да сте спокойни – в скоро време времето няма да се промени към лошо. Но ако облаците се издигат нагоре кулообразно, това може да подсказва идването на буря. Ако небето е покрито с облаци, подобни на тънък воал, това са перести облаци и означават стабилност на хубавото време.

Зелените „барометри“

Много чувствителни към състоянието на атмосферата са и растенията. Да вземем например цветовете на глухарчето – ако те се затварят, значи се очаква дъжд. А ако и най-слабият полъх на вятъра отнася неговите бели парашутчета, то времето ще е сухо.

Живите „барометри“

Много животни реагират на предстоящата промяна на времето. Да вземем например кучето – ако то лежи на кълбо със свита муцуна, времето се разваля, а ако спи изтегнато - то се оправя. Или врабчетата - когато много врабчета се събират на едно място, ровят бързо в земята и лакомо кълват, това предвещават студ и сняг.

Гадаене по паяжини и самолети

Ако рано сутрин изложените навън паяжини блестят, значи времето ще  се задържи хубаво. Загледайте се и в дирята на самолетите в небето – ако се разширяват, предстои влошаване на времето.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама