„Чакаме резултати“: Радев пак смъмри правителството

19:00, 17 фев 22 / Политика 25 1624 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите. Това обяви президентът Румен Радев от Пловдив, където посети завод на металургична компания.

„Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика“, добави президентът, цитиран от Нова телевизия.

Той каза още, че не може в условията на остра енергийна криза енергоинтензивните предприятия да бъдат изоставени, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика.  

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", посочи държавният глава.

Президентът застана на страната на Корнелия Нинова по темата за АЕЦ „Белене“. Според държавния глава България има бъдеще като ядрена държава и трябва да се вземе решение. „Знаете каква борба се водеше в ЕС, за да се признае ядрената енергия за чиста енергия. Това има голямо значение за държави като България... Крайно време е България да вземе решение. Знаете, че в този проект са налети милиарди на българските данъкоплатци и не може непрекъснато да отлагаме и изчакваме... Десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, не можем да си позволим лукса да се откажем от големия инвестиционен потенциал“, коментира Радев.

Смъмрянето се хареса на ДПС

Думите на президента се харесаха на ДПС, които иначе враждуват с него. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви в парламента, че Радев заслужава поздравления, че обръща внимание на истинските проблеми на гражданите - обедняването и повишаването на цените.

Той използва случая, за да атакува отново правителството, като го обвини, че се опитва да отвлича вниманието на българите от неспособността си да управлява страната. И изтъкна, че управляващите не вършат нищо дори по отношение на правосъдната реформа. Активните действия в тази посока дошли от ДПС, което излезе с предложение за промени в конституцията, заяви водачът на партията, пише „Сега“.

Премиерът декларира пълно доверие на хората в енергетиката

Премиерът Петков отвърна в доста спокоен тон на Радев. „Всички искаме бързо да се случат нещата, цените да паднат и мораториумът да отпадне“, каза той в Брюксел, където е на посещение. Според него нещата се движат в правилна посока, но просто няма как са се осъществят веднага

Новите членове на КЕВР са големи професионалисти, независими хора. Очакваме техните разчети, но се движим в правилната посока. Февруарските фактури вече бяха с включени допълнителните помощи, това ще стане и за сметките през март. Надявам се малките бизнеси да усетят разликата. Работи се целенасочено, в КЕВР ще имаме по-добри резултати, отколкото досега“, каза Петков.

Той декларира пълно доверие на хората в енергетиката.

 Това са действия, а не анализи

На критиката, че трябва да се приключи с анализите, защото така цени не падат, отговори и финансовият министър Асен Василев. С анализите, що се отнася до компенсациите, приключихме още през декември, когато беше приета нова схема за компенсации. Ако бяхме запазили старата на служебното правителство, компенсациите щяха да бъдат доста по-ниски, смята вицепремиер и министър на финансите, цитиран от БНТ. По думите му новата схема за много по-високи компенсации е нотифицирана от Брюксел. Той подчерта, че това са действия, а не анализи.

Що се отнася до това дали и как ще се изграждат нови ядрени мощности, Василев изтъкна, че коалиционното споразумение е напълно ясно. България е ядрена държава, тя ще изгражда нови ядрени мощности. Трябва да се направи анализ къде е най-евтино това нещо да се случи“, посочи министърът на финансите.

Василев обясни, че целта на визитата му с енергийния министър в САЩ, е била да се обсъдят варианти, ако бъдат застрашени енергийните доставки заради кризата в региона.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама