Какво би подпомогнало професионалната адаптация?

12:10, 17 фев 22 25 1280 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Адаптацията или приспособяването на човек към промените вероятно е най-отличителната му черта в пирамидата на живите същества. Адаптацията е тази негова способност, която му позволява да обезпечи съществуването си. Професионалната адаптация е сложен и продължителен процес, който започва с навлизането в работоспособна възраст и продължава през целия живот. 

Ако ви бавят заплатата, може да напуснете работа

Професионалната адаптация е била обект на обследване на много психолози. Някои от най-известните автори-теоретици са Доналд Сюпър, Милър и Форм, Робърт Хавигхърст. В основата не техните теории залягат понятия като развитие, стабилност, напредък, мотивация за труд, взаимодействие с работната среда и други.

Вероятно най-добрата разработка по темата е дадена от Лофкуист и Доуис в книгата „Адаптация към труда“ /Adjustment to Work/. Според двамата автори трудовата среда осигурява различни модели на подкрепление, които взаимодействат с потребностите и способностите на човека. Хармонията между човека и трудовата среда ще доведат до удовлетвореност, а в резултат на това стабилност в работата. Удовлетворението е също и допълнителен резултат от професионалната  адаптация.

Уор и Уол прокарват тезата, че професионалната адаптация и психическото здраве на човека са тясно свързани - удовлетворяването на личните потребности чрез работата е от значение за самооценката, а следователно и за цялостното здравословно състояние. Професионалната адаптация до голяма степен зависи от индивидуалните способности за приспособимост на човека в различни условия.

Затруднената или липсваща приспособимост на индивида в трудова среда изключително силно кореспондира с възникването на професионален стрес. 

Какво би подпомогнало професионалната адаптация?

*Съветите са част от рубриката на „Bulgaria Wants You“ в секцията си в сайта на bTV

Със сигурност професионалната адаптация би могла да бъде силно улеснена, ако още във фазата на подбор на персонал се разработят адекватни процедури и предварителна подготовка за встъпването в работна среда. Според направени изследвания, предоставянето на кандидатите на балансирана информация за работата, която следва да извършват на работното си място, информация за положителните и негативните страни на дейността, създава у кандидатите по-реалистични очаквания за позицията. Това, от друга страна, способства за снижаване нивата на стрес от работното натоварване.

Друг ефективен метод в помощ на професионалната адаптация е включване в главната стратегия за развитието на компанията и отделна стратегия за осигуряване на възможност на служителите за професионално развитие, обогатяване на знанията им, йерархично израстване и кариерно реализиране.

Какво е трудов договор в полза на работодателя?

Още една опорна точка на професионалната адаптация е възможността за пряка комуникация между различните нива на изпълнение на дейността, т.е. съществуването на регламентиран канал за предаване на информация от най-ниските към най-високите йерархични слоеве и обратно, създава усещането за съгласуваност на задачите и отговорностите, за чието изпълнение всеки член на колектива дава своя принос. Това, от своя страна, поражда усещането за значимост и принадлежност към цялостната организация на труда в компанията.

Умението за предотвратяване на конфликти и навременното и адекватно справяне с възникнали проблеми създава усещането за стабилност и защитеност, което повишава общата удовлетвореност на служителите. В резултат се постига по-висока ефективност на изпълнението на трудовите ангажименти.

Изучаването на силните и слабите страни на служителите е от голяма полза на работодателите. Ако бъдат стимулирани изявите на силните страни и качества на работника с възлагането на подходящи задачи, то неминуемо постиганите резултати ще бъдат удовлетворяващи и за двете страни.

Постигането на стимулиращ работен климат е двустранен процес и ангажираността на работодателя и служителя в него е единственото условие за успех.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама