И „Златната мечка“ на Берлинале отива при…

19:05, 17 фев 22 / Култура 25 2170 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Алкарас“ на испанската режисьорка Карла Симон спечели голямата награда „Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинале.

Той проследява разделението в иначе единно семейство на каталунски фермери, заплашени да изгубят наследствените си земи. Самата Симон е израснала в семейно стопанство за прасковени насаждения в село Алкарас и за филма тя кани актьори аматьори от родния си край, които среща на селските събори.

Румънски филм спечели голямата награда на „Берлинале“

При обявяването на наградата за най-добър филм на фестивала, който се завърна към физическо издание след миналогодишната онлайн организация заради пандемията, председателят на журито Найт Шаямалан отличи умението на Симон да извлече силни изпълнения от актьори на възраст от деца до хора на 80 години.

Това е филм за семейните отношения, за напреженията между поколенията, за ролите на хората от различни полове и за единството във времена на криза. Това е отражение на нуждата от адаптация, когато показваме последните дни на един свят, чиито обитатели са смятали за вечен“, пише Симон в представянето на филма си.

Наградата за най-добър документален филм пък бе присъдена на „Дневници от Мианма“, заснет от десетима анонимни режисьори, чиито записи са изнесени нелегално и събрани в портрет на живота в Мианма след преврата миналата година. 

Церемонията бе изключително емоционална, тъй като някои от лауреатите посветиха наградите си на приятели, починали от коронавирус.

На фона на напрежението и дипломатическите усилия заради руските намерения към Украйна, някои награди бяха отражение на традиционната роля на Берлинале като политически фестивал, създаден през 50-те години на миналия век на фронтовата линия на Студената война.

Наградата за най-добър късометражен филм бе присъдена на наскоро дипломиралата се Анастасия Вебер за „Капанът“ - 20-минутен портрет за живота на млади руснаци, които се отдават на нощен живот и се опитват да избегнат проверките на органите на реда, пише „Мediapool“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама